Dezastru financiar in Europa cauzat de imprumuturile Rusiei?

Sambata, 22 Martie 2014, ora 15:35
7103 citiri
Dezastru financiar in Europa cauzat de imprumuturile Rusiei?

Rusia se poate confrunta cu multe neplaceri cauzate de sanctiunile impuse de tarile occidentale asupra ei. Oligarhii acestei tari, bancile si corporatiile s-au imprumutat mult, in ultimii ani, din bancile vestice. Totusi, nici tarile europene nu sunt ferite de probleme.

Conform datelor oferite de Banca Centrala a Rusiei, datoria externa totala a tarii se ridica la 732 de miliarde de dolari in anul 2013, scrie CNN. In doi ani, suma imprumutata de Rusia de la bancile occidentale a crescut cu 200 de miliarde de dolari. Din aceasta suma, oamenii de afaceri si bancile rusesti au imprumutat 160 de miliarde de dolari.

Saptamana aceasta, uriasa companie miniera Metalloinvest, detinuta de oligarhul Aliser Usmanov, a anuntat ca va imprumuta 1,15 miliarde de dolari de la mai multe banci din Franta, Italia si Japonia. Despre Usmanov se spune ca ar fi cel bogat rus. In plus, omul de afaceri se bucura de prietenia lui Vladimir Putin.

Probleme pentru Europa si Rusia

Saptamana viitoare, liderii europeni se vor intalni cu presedintele american Barack Obama pentru a stabili modul de actiune in privinta Rusiei. Totusi, in Europa exista o retinere fata de sanctiunile impuse regimului de la Kremlin, ea fiind determinata de pagubele pe care economia "batranului continent" le-ar putea suferi.

Intre Europa si Rusia se desfasoara o intensa activitate comerciala, ea ridicandu-se la circa 500 de miliarde de dolari anual. Analistii in domeniu spun ca economia Rusiei a avut probleme mari anul trecut si ar putea chiar sa nu inregistreze o crestere in 2014, ca urmare a crizei din Ucraina. Cei care au imprumutat Rusia sunt deja ingrijorati de o asemenea situatie, caci bancile europene pot avea pierderi mult mai mari decat cele americane.

Cifre ingrijoratoare

Banca de Decontari Internationale a publicat cifre care arata ca, la sfarsitul lunii septembrie 2013, imprumuturile Europei catre Rusia se ridicau la 184 de miliarde de dolari, in timp ce din SUA fusesera imprumutate doar 37 de miliarde de dolari.

Bancile din Franta au imprumutat Rusiei cei mai multi bani, adica 51 de miliarde de dolari, ele fiind urmate de cele italiene (29 de miliarde de dolari), germane (24 de miliarde), britanice (19 miliarde) si olandeze (18 miliarde). Conform analizei expertilor in domeniu, sectorul bancar din Italia este cel mai expus din cauza acestei situatii neplacute.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#sanctiuni Rusia Crimeea, #Rusia Crimeea sanctiuni , #imprumut