Decizia CCR nu calmeaza suferinta Romaniei - Capital Economics

Marti, 21 August 2012, ora 19:28
2999 citiri
Decizia CCR nu calmeaza suferinta Romaniei - Capital Economics

Chiar daca presedintele Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni, economia Romaniei va avea de suferit, din cauza tensiunilor politice si a incertitudinilor, potrivit unei analize Capital Economics.

Judecatorii Curtii Constitutionale au constatat ca referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum. In consecinta, Traian Basescu se va intoarce la conducerea tarii.

Basescu se intoarce la Cotroceni - Ponta: Va fi presedintele CCR

Cu toate acestea, economistul William Jackson, de la divizia pentru tarile emergente a Capital Economics, a declarat, pentru Ziare.com, ca economia Romaniei va avea, in continuare, de suferit din cauza luptelor politice si a incertitudinii care va domina pietele financiare.

Potrivit acestuia, situatia cea mai benefica pentru tara ar fi cea in care prim-ministrul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu nu se vor mai ataca reciproc.

"Exista numeroase incertitudini in legatura cu viitorul Romaniei. In cel mai bun caz, premierul si presedintele vor reusi sa gaseasca o forma de coabitare, care ar putea duce la o oarecare rezolvare a crizei politice si la detensionarea pietelor financiare", a precizat William Jackson, pentru Ziare.com.

Cel mai bun si cel mai periculos verdict al CCR pentru leu

"Cu toate acestea, scenariul pare a fi prea optimist, avand in vedere diferentele dintre cei doi, precum si comentariile lor legate de acest subiect", a adaugat economistul.

Premierul Victor Ponta a tinut sa sublinieze, marti, ca nu il recunoaste pe Basescu ca presedinte.

"Cand 87% din cei care voteaza cer inlocuirea unui presedinte ales cu 5 milioane de voturi si demis cu 7 milioane de voturi, vocea poporului a fost clara. (...) Referendumul a fost legitim, decizia CCR trebuie respectata, dar e foarte clar ca Traian Basescu va fi un presedinte ilegitim, un presedinte al CCR, iar guvernul are obligatia sa fie un guvern al cetatenilor, nu al jocurilor de culise", a afirmat Ponta.

Ponta ataca CCR: Preocuparea a fost de a mai convinge o doamna judecatoare

Cel mai probabil, situatia politica se va deteriora din nou, mai ales daca Parlamentul va incerca inca o data sa il demita pe Traian Basescu din functia de presedinte.

"In acest caz, va creste aversiunea la risc a investitorilor, mai ales daca viitorul acordului cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana va fi pus sub semnul intrebarii", avertizeaza Jackson.

Ca rezultat direct, leul va cadea, punand presiune pe romanii care au credite in euro, dar si pe companii, care se vor confrunta cu costuri de finantare mai mari, iar dobanda la obligatiunile guvernamentale va urca, astfel ca statul se va imprumuta mai scump.

"Cu toate acestea, chiar si fara o deteriorare a situatiei politice, incertitudinea va plana asupra Romaniei, fapt ce va afecta increderea investitorilor straini, care vor ezita sa aloce noi fonduri. Deci, in continuare, leul si obligatiunile vor fi sub presiune", a subliniat Jackson.

Ilie Serbanescu, dupa decizia CCR: Economic, nu se va intampla nimic

Totusi, oricare va fi calea adoptata de clasa politica din Romania, cursul nu va urca prea mult.

"Pentru perioada imediat urmatoare, credem ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va interveni in piata, pentru a atenua fluctuatiile leului, cel putin pana la inceputul anului urmator. Insa daca situatia politica nu se va calma pana atunci, sau daca se va deteriora chiar mai rau decat pana acum, atunci BNR va fi nevoita sa mareasca dobanda-cheie", a mai spus Jackson.

Insa Capital Economics atrage atentia ca Romania trebuie sa rezolve probleme mult mai importante, cauzate de criza din zona euro, care dureaza de cativa ani si care erodeaza economia tarii noastre.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#invalidare referendum efecte economie, #invalidare referendum efecte curs, #scenarii economie Romania, #efecte criza politica Romania , #curs valutar