De ce prefera germanii cash-ul

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 09:34
11636 citiri
De ce prefera germanii cash-ul

In timp ce jucatorii din domeniul financiar si nu numai isi disputa suprematia in sistemul de plati al viitorului, germanii par foarte multumiti de metodele traditionale.

Platile in numerar continua sa predomine in Germania, cea mai mare economie europeana, noteaza Quartz.

In medie, in portofelele germanilor se afla aproape de doua ori mai mult cash (aproximativ 123 de dolari) decat in Australia, SUA, Franta si Olanda, potrivit unui raport al Rezervei Federale in care au fost analizate metodele de plata ale consumatorilor din sapte tari.

Circa 80% din toate tranzactiile din Germania sunt realizate in numerar. In SUA, acest tip de plati are o pondere mai mica de 50%.

Rezultatele sondajelor explica partial preferinta germanilor pentru platile cash. Astfel, o parte dintre participanti au afirmat ca prin utilizarea cash-ului le este mai usor sa tina evidenta banilor si a cheltuielilor.

Alte raspunsuri au aratat ca germanilor le place confidentialitatea oferita de utilizarea numerarului, in concordanta cu entuziasmul general fata de o politica stricta de protejare a vietii private.

In acelasi timp, aceasta preferinta are de-a face si cu istoria monetara tumultoasa a Germaniei, explica Quartz, care aminteste ca in timpul hiperinflatiei din timpul Republicii de la Weimar, care a atins apogeul in 1923, preturile au crescut de un trilion de ori, in conditiile in care Germania incerca sa plateasca o datorie de razboi covarsitoare.

O paine a ajuns sa coste 428 de miliarde de marci, iar pretul unui kilogram de unt a urcat la aproximativ 6 trilioane.

Salariatii primeau la sfarsit de luna teancuri de bancnote, pe care le colectau uneori in cosuri de rufe, si se grabeau sa cumpere bunuri inainte ca banii sa devina inutili.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, moneda germana a trecut din nou printr-o perioada dificila. Hitler a finantat in mare masura razboiul prin tiparire de bani, mentinand inflatia sub control printr-o politica stricta privind preturile.

In timpul ocupatiei de dupa razboi, Aliatii au mentinut controlul asupra salariilor si preturilor. Insa o parte din ce in ce mai mare din activitatea economica s-a mutat pe piata neagra.

Reforma monetara din 20 iunie 1948, care a presupus inlocuirea Reichsmark-ului, moneda germana intre 1924 si 1948, cu Deutsche Mark, la o rata de schimb de peste 10 la 1, a fost, de asemenea, dureroasa, ducand la evaporarea a peste 90% din economiile germanilor.

Masura a fost considerata una dura, dar necesara pentru a declansa redresarea economica a tarii.

Marca germana a deveni un motiv de mandrie, iar trecerea Germaniei la mondeda euro in 2002 a provocat o oarecare consternare.

In ceea ce priveste legatura acestor evenimente cu preferinta pentru cash, cercetatorii sustin ca amintirea hiperinflatie poate fi destul de puternica. Locuitorii din tarile care au trecut prin crize bancare prefera deseori sa economiseasca in numerar, si nu sa-si tina banii in banci.

Quartz mentioneaza tari ca Bulgaria si Romania, care, cu o istorie recenta de instabilitate monetara si crize financiare, folosesc, de asemenea, masiv cash-ul.

Aversiunea fata de datorii

In cazul germanilor, acestia nu iubesc neaparat cash-ul, cat, din aceleasi motive istorice, urasc datoriile.

Aversiunea lor fata de credite ipotecare constituie unul dintre motivele pentru care Germania are un numar scazut de proprietari de locuinte.

La explicatiile enumerate mai sus, Financial News adauga faptul ca implicarea semnificativa a Germaniei in schemele de ajutor pentru vecinii foarte indatorati din zona euro a consolidat in randul cetatenilor sai mentalitatea ca cel mai bun mod de a-ti supraveghea finantele este cash-ul.

Totusi, exista semnale cu privire la reducerea dependentei de cash, in special din partea tinerilor germani, care isi insusesc cu mai multa usurinta formele moderne de plata.

De asemenea, companii ca American Express si MasterCard fac eforturi mari pentru a schimba comportamentul de plata al germanilor.

The European Financial Review precizeaza ca numarul tranzactiilor cu carduri de credit si de debit a crescut in Germania, in special in cadrul sistemului Girocard (cardul de debit local), in timp ce platile online au cunoscut un avans puternic in ultimii ani.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#germani plati cash, #Germania numerar, #inflatie Germania , #card
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Siguranța stradală reflectă măsură în care se folosește cash-ul.