De ce nu e de acord BNR cu Legea conversiei creditelor in franci: E discriminatorie si ar devaloriza leul

Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 17:41
6684 citiri
De ce nu e de acord BNR cu Legea conversiei creditelor in franci: E discriminatorie si ar devaloriza leul
Foto: Banca Centrala a Elvetiei

Legea conversiei in lei a creditelor in franci elvetieni, la cursul istoric, ar putea avea ca efect devalorizarea leului si cresterea dobanzilor, se arata intr-un raspuns al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), transmis la solicitarea deputatului PNL Andreea Paul.

Andreea Paul a transmis, pe mail, mai multe intrebari bancii centrale, in primul rand in legatura cu impactul actului normativ. Raspunsul este semnat de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, responsabil cu supravegherea bancara.

In raspuns sunt mentionate, mai intai, mai multe principii legale legate de proiectul dezbatut in Parlament.

Astfel, conversia creditelor este deja prevazuta in legislatia romaneasca, in OUG 52/2016, intrata in vigoare la 30 septembrie. Actul normativ prevede conversia creditelor denominate in valuta straina la cursul BNR din data solicitarii conversiei.

"Conversia creditelor la orice alt curs este problematica sub mai multe aspecte ce tin de: (i) interventia administrativa a unei terte parti intr-un acord de vointa intre client si banca; (ii) afectarea semnificativa a patrimoniului bancilor, care poate fi considerata o expropriere fara justa despagubire si fara o justa cauza", argumenteaza BNR.

Banca centrala prezinta si alte argumente impotriva proiectului, intre care faptul ca actul normativ propus nu face nicio diferenta intre debitorii care au dificultati la plata pentru care pot fi gasite solutii si cei care nu se afla in astfel de situatii sau intre cei care au credite de mica valoare si nu au probleme la plata si cei care au credite de valori mari.

In plus, proiectul ii discrimineaza pe toti romanii care au luat credite in alte monede in afara de franci elvetieni, precum cei cu credite in lei, care mult timp au platit rate mult mai mari decat clientii cu credite in franci, la o valoare similara a creditului.

Potrivit datelor BNR, 65% dintre persoanele fizice care au luat credite s-au imprumutat doar in lei, reprezentand o larga majoritate a celor cu credite.

Ca efecte imediate, BNR sustine ca aplicarea conversiei la cursul istoric "poate conduce la tensiuni in cadrul sistemului financiar", iar efectele principale ar fi deprecierea leului si cresterea dobanzilor.

"Pentru acoperirea pozitiei valutare scurte create in urma conversiei, va trebui ca institutiile de credit: sa cumpere echivalentul a 1,2 miliarde euro utilizand surse atrase in lei, cu efecte posibile de depreciere a monedei nationale in raport cu moneda euro; sa atraga finantare pe termen scurt (lichiditati), contribuind la cresterea ratelor de dobanda aferente surselor atrase", arata documentul BNR.

Circa 90% din creditele in franci elvetieni au fost acordate in perioada 2005-2008, cand mai multe banci au promovat acest produs, pe fondul boom-ului creditarii.

Vezi cati romani mai au credite in franci si cati nu-si platesc ratele la timp - date BNR.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe articole, marti, Legea conversiei creditelor din franci elventieni in lei la cursul istoric, insa proiectul nu a mai fost supus votului final din cauza lipsei de cvorum.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#conversie credite franci devalorizare leu , #franc elvetian