Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Dancila se intalneste saptamana viitoare cu Isarescu. Teodorovici arunca pisica ROBOR-ului la BNR

Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 13:41
3738 citiri
Dancila se intalneste saptamana viitoare cu Isarescu. Teodorovici arunca pisica ROBOR-ului la BNR
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Nici Ministerul de Finante si nici Guvernul nu sunt vinovati pentru cresterea fara incetare a ROBOR, acesta fiind atributul BNR, sustine ministrul Eugen Teodorovici.

"Stiti foarte bine ca nu e atributul ministerului nivelul ROBOR-ului in piata, este atributul Bancii Nationale", a declarat Teodorovici, miercuri, intrebat ce pot face autoritatile in legatura cu indicele ROBOR care a crescut foarte mult in ultimul an.

El a precizat ca, joia viitoare, premierul Viorica Dancila se va intalni cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru a discuta despre ROBOR si inflatie.

"Joia viitoare va avea loc o intalnire intre doamna prim-ministru si domnul guvernator si echipa domniei sale. Va fi o discutie legata de ROBOR, dar si despre alte subiecte. Vom vedea care sunt argumentele BNR, astfel incat lucrurile sa se schimbe", a precizat Teodorovici.

In ceea ce priveste dobanda de referinta, ministrul de Finante a aratat ca Guvernul nu poate sa ceara BNR "sa faca intr-un fel sau altul".

"Vom vedea exact daca se poate un mix de politici astfel incat lucrurile sa se schimbe", a subliniat ministrul Eugen Teodorovici.

Amintim ca, in 4 aprilie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an. Asta desi analistii se asteptau ca BNR sa majoreze acest parametru pentru a atenua anticipatiile inflationiste.

ROBOR se afla la cel mai mare nivel din ultimii 3 ani si jumatate

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe din creditele in lei, continua sa creasca, inregistrand azi o urcare de 6% fata de cotatia de ieri.

Indicele a ajuns, miercuri, la nivelul de 2,42%, cel mai mare din luna octombrie 2014, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, acesta a crescut luni la 2,54%.

Luna trecuta, analistii CFA Romania au facut mai multe previziuni sumbre: o rata medie a ROBOR, cu scadenta la trei luni, de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro si o rata a inflatiei in crestere.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent ca este ingrijorat de cresterea indicelui ROBOR, afirmand ca va accepta propunerea guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, de a discuta, mai ales ca si-au trimis si scrisori pe acest subiect.

Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza

Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M). Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Viorica Dancila intalnire Mugur Isarescu, #Viorica Dancila Mugur Isarescu ROBOR , #ROBOR