Daianu, despre cauzele presiunii pe leu

Joi, 10 Mai 2012, ora 12:53
2933 citiri
Daianu, despre cauzele presiunii pe leu

Moneda nationala resimte efectele dezintermedierii si pe cele ale contextului international nevaforabil, care pune presiune pe valutele din regiune, a declarat, joi, economistul Daniel Daianu.

Dezintermedierea este denumire generica data tendintei de reorientare a capitalurilor dinspre piata intermediata, care este piata bancara, spre piata titlurilor financiare unde se realizeaza o finantare directa.

Curs euro - leu Euro, aproape de maximul istoric, pe fondul criticilor aduse de FMI

Retragerea banilor din conturile care platesc un randament scazut, deschise la intermediari financiari, cum ar fi bancile sau companiile de asigurari de viata, pentru a investi acesti bani in mod direct in instrumente financiare ale pietei monetare care ofera un randament mai mare - de exemplu, retragerea banilor dintr-un cont de economii care plateste 51/2% pentru a cumpara bonuri de trezorerie care platesc 10%.

In prezent, datorita dereglementarii intermediarilor financiari, dezintermedierea nu mai constituie o problema, asa cum a constituit-o in perioada in care rentabilitatile pe care intermediarii financiari le puteau oferi investitorilor erau limitate la o anumita valoare.

"Sunt cateva drivere ale presiunii pe leu. Am avut asigurarile date de grupurile bancare mari, si anume ca vor mentine expunerea pe Romania, iar aceasta este discutabila. Sunt date care arata iesiri de fonduri si sunt date care arata ca unele banci doresc sa-si reduca activele in Romania", a spus Daniel Daianu.

Daianu a declarat ca acest fenomen nu este suprrinzator si ca face parte din ceea ce in Europa se numeste dezintermediere: "Dezintermedierea nu s-a terminat in Europa si bancile avand mari dificultati in a se capitaliza mai bine. Ele si spun ca fara capitalizare pe care nu o pot obtine nu pot sa creasca creditarea sau sa o mentina in conditiile noilor reguli prudentiale.

Exista un razboi teribil acum pentru cum sa se aplice noile reguli prudentiale. Aceasta dezintermediere se simte si in Romania. Nici nu avem o prezenta autohtona in sistemul bancar care sa nu fie supusa unor optimizari la nivel regional, la nivel european si care sa permita mentinerea expunerii. Este un curent de profunzime care nu are cum sa nu se simta in Romania".

Economistul a adaugat ca situatiile din Grecia si din Franta sporesc aversiunea la risc pentru investitori. "Un alt driver este legat de ceea ce se intampla in Grecia. Drama zonei euro continua si nu avea cum sa se sfarseasca prin injectiile de lichiditate efectuate de Banca Centrala Europeana. Mare parte din acei bani s-au intors in plasamente la Banca Centrala Europeana, nu in creditare.

Curs euro - leu Schimbarea rapida a Guvernului a stabilizat leul

Chiar achizitiile facute de obligatiuni suverane spaniole si italiene, ati vazut ca au facute de bancile mai ales din Italia si din Spania. Deci nu s-a usurat situatia finantarii bugetelor publice. Ceea ce s-a intamplat in Grecia a depasit asteptarile rele, plus chiar alegerile din Franta au facut pietele sa fie mai schizofrenice", a declarat Daianu.

"Este un context nefavorabil combinat cu o dezintermediere, care si ea este legata de un context pe care noi o acuzam mai mult decat in Polonia, unde in sectorul bancar au o prezenta a capitalului autohton mai puternica. Toate acestea le simtim", a conchis Daniel Daianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Daniel Daianu presiune leu, #dezintermediere context extern presiune leu, #Daniel Daianu leu moneda nationala , #leu