Curs valutar: Gura de oxigen pentru leu dupa seria de recorduri negative

Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 13:175221 citiri
Curs valutar: Gura de oxigen pentru leu dupa seria de recorduri negative
Foto: Arhiva/Ziare.com

Moneda nationala are in sfarsit o zi in care nu stabileste un nou record negativ, cursul fiind intr-o foarte usoara scadere fata de prima zi a saptamanii.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat o scadere de 0,03% pentru euro, cotatia fiind de 4,6482 lei/unitate.

Si dolarul scade mai consistent, cu 0,61%, si costa marti 3,9671 lei.

Francul elvetian ajunge si el sub pragul de 4 lei. BNR a anuntat un curs de 3,9876 lei/unitate.

Scade si lira sterlina de la 5,2227 lei/unitate, cat a fost luni, la 5,1935 lei, cursul de marti.

Gramul de aur s-a ieftinit cu aproape 2 lei si costa marti 162,3497 de lei.

Amintim ca luni, dupa ce Guvernul a publicat in Monitorul Oficial ordonanta prin care modifica Codul Fiscal, euro a atins cel mai mare nivel din istorie.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat saptamana trecuta de ce se depreciaza leul. Seful BNR a aratat ca problema mare a Romaniei este la balanta de plati.

"Avem importuri mai mari decat exporturile, iar viteza de crestere a importurilor o depaseste pe cea a exporturilor. Se contureaza o problema", a explicat Isarescu, insistand ca solutia e la Guvern, nu la BNR: "Daca e o problema de extindere de cont curent, trebuie sa te adresezi problemei, nu cursului. Nu sunt de parere ca un curs depreciat de piata exporturilor trebuie stimulat altfel".

Si presedintele Consiliului Fiscal Ionut Dumitru a explicat cum masurile luate de Guvern in ultimul timp nu ajuta, de fapt, economia Romaniei.

"Nu fac decat sa alimenteze importurile, iar asta inseamna stimulare a altor economii. Nu ajuta economia locala, ci alte economii. (...) Atat timp cat avem in continuare deteriorarea balantei comerciale, deficit de cont curent, poate si deficitul bugetar, asta pune presiune pe cursul de schimb", a spus Dumitru.