Curs valutar: Dupa doua zile de respiro, leul pleaca iar capul in fata euro

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 13:204159 citiri
Curs valutar: Dupa doua zile de respiro, leul pleaca iar capul in fata euro
Foto: Arhiva/Ziare.com

Moneda nationala s-a depreciat din nou, joi, dupa doua zile in care a incercat sa recupereze din terenul pierdut odata cu revolutia fiscala a Guvernului

Banca Nationala a Romaniei a anuntat o crestere de 0,17% pentru euro, cursul de azi fiind de 4,6387 lei/unitate.

Si dolarul creste cu 0,73% si ajunge la 3,9394 lei/unitate.

Francul elvetian se apropie si el de pragul de 4 lei. Un franc costa joi 3,9730 lei.

In ce priveste lira sterlina, aceasta se apropie deja de 5,2 lei. BNR a cotat azi lira la 5,1998 lei.

Gramul de aur s-a scumpit si el usor si a ajuns la 161,9105 lei.

Amintim ca, luni, dupa ce Guvernul a publicat in Monitorul Oficial ordonanta prin care modifica Codul Fiscal, euro a atins cel mai mare nivel din istorie.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat saptamana trecuta de ce se depreciaza leul. Seful BNR a aratat ca problema mare a Romaniei este la balanta de plati.

"Avem importuri mai mari decat exporturile, iar viteza de crestere a importurilor o depaseste pe cea a exporturilor. Se contureaza o problema", a explicat Isarescu, insistand ca solutia e la Guvern, nu la BNR: "Daca e o problema de extindere de cont curent, trebuie sa te adresezi problemei, nu cursului. Nu sunt de parere ca un curs depreciat de piata exporturilor trebuie stimulat altfel".

Si presedintele Consiliului Fiscal Ionut Dumitru a explicat cum masurile luate de Guvern in ultimul timp nu ajuta, de fapt, economia Romaniei.

"Nu fac decat sa alimenteze importurile, iar asta inseamna stimulare a altor economii. Nu ajuta economia locala, ci alte economii. (...) Atat timp cat avem in continuare deteriorarea balantei comerciale, deficit de cont curent, poate si deficitul bugetar, asta pune presiune pe cursul de schimb", a spus Dumitru.