Cum va afecteaza deprecierea leului? - Sondaj Ziare.com

Joi, 24 Mai 2012, ora 14:28
4372 citiri
Cum va afecteaza deprecierea leului? - Sondaj Ziare.com

Aprecierea puternica a monedei euro din ultima luna a fost determinata, in principal, de contextul incert de la nivel extern, reprezentantii Bancii Nationale Romane (BNR) insistand ca nu este motiv de panica pentru populatie.

Euro a atins, joi, un nou maxim istoric, de 4,4662 lei/unitate, un avans de 0,17 procente in comparatie cu ziua precedenta.

Desi avansul monedei unice nu reprezinta un dezastru pe termen scurt, daca tendinta se va mentine pe termen lung, atunci populatia va resimti din plin efectele cresterii cursului valutar, care se vor reflecta, in ultima instanta, in scaderea calitatii vietii.

Analistul Mircea Cosea a mentionat, pentru Ziare.com, faptul ca o consecinta elementara a unui leu slab o reprezinta scumpirea importurilor, care provoaca cresterea pretului la alimente, mai ales la cele de baza. Astfel, scade puterea de cumparare a romanilor, care vor manca mai putin si mai prost.

"Tinand cont ca peste 80% din produsele de baza provin din import, o depreciere pe termen lung a leului va avea consecinte nefaste asupra cresterii ecoonomice, mai ales ca acesta are o pondere mai mare in PIB decat exporturile", a subliniat analistul.

In al doilea rand, deprecierea monedei nationale sporeste povara datoriei pentru cei care s-au imprumutat in euro, dar au venituri in lei, deoarece le va creste rata pe care trebuie sa o dea bancilor, potrivit profesorului de economie la Universitatea Romano-Americana, Bogdan Glavan, pentru Ziare.com.

Ce sperante au romanii supraindatorati

Aceasta idee este sustinuta si de economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila, care a avertizat ca efectele se vor rasfrange si asupra institutiilor financiare.

"Deprecierea leului va creste povara financiara a ratelor la credite, ceea ce are efect si asupra bancilor, crescand numarul creditelor neperformante", a reiterat Hancila, pentru Ziare.com.

Ea a precizat ca un leu slab pune presiune pe consum si, implicit asupra cresterii economice, deoarece sumele destinate cumparaturilor vor scadea, astfel ca vor merge mai putini bani la bugetul de stat.

"Situatia cursului are si un efect de ordin moral, in sensul ca determina un pesimism la nivelul populatiei, creand un sentiment de nesiguranta", a mai aratat Hancila.

In aceste conditii, este afectat si turismul, deoarece calatoriile in strainatate vor deveni tot mai scumpe, astfel ca romanii vor evita concediile in alte tari.

Potrivit analistului Mircea Cosea, efectele indirecte tin de mediul de afaceri.

"Aceasta este o zona care nu trezeste interesul investitorilor si creeaza o lipsa de expectatie din punct de vedere al unui business plan, in contextul in care putem avea probleme cu bancile grecesti, care ar putea avea probleme din cauza aprecierii euro", a opinat acesta.

In consecinta, romanii se vor gandi de doua ori inainte sa isi investeasca banii intr-un proiect.

Ziare.com va invita la sondaj: Cum va afecteaza deprecierea leului?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#efecte depreciere leu, #consecinte depreciere leu, #depreciere leu, #curs euro leu , #leu