Cum te pregatesti pentru o eventuala criza economica

Advertorial
Marti, 25 August 2020, ora 11:40
37133 citiri
Cum te pregatesti pentru o eventuala criza economica
Foto: Pexels.ro

Criza sanitara se poate transforma rapid intr-o criza economica. Felul in care vom face fata noi, oamenii de rand, depinde de modul in care ne vom pregati in fata unei potentiale recesiuni. Nu exista solutii miraculoase sau general valabile, dar sunt cateva strategii pe care le putem aplica in aceasta perioada, pentru a ne pune intr-o oarecare masura la adapost si pentru a face fata mai bine perioadei dificile care ar putea urma si care, dupa toate prognozele, pare inevitabila.

Pune la adapost banii pe care-i ai

O perioada de recesiune trebuie sa reduca drastic investitiile pe care o familie obisnuita le face. Daca iti doreai un televizor nou, mai bine amana investitia si repara-l pe cel pe care-l ai deja. Banii care erau destinati acestei achizitii ii poti pune la pastrare intr-un depozit bancar pe termen mai lung, pentru ca asa vor aduce o dobanda pe care merita sa o iei in calcul. In felul acesta nu renunti complet la ideea de a avea un televizor nou, de exemplu, si pastrezi banii intr-un loc sigur. Este mai importat sa dormi linistit, decat cu gandul ca ai investit fondul de rezerva al familiei in ceva ce mai putea astepta.

Scapa de datorii

Poate ca nu suna tocmai bine, dar la inceputul unei crize economice este recomandat sa scapi de toate datoriile de care poti scapa. In mod cert, returnarea banilor datorati o sa fie mai dificila pe masura ce lucrurile se deterioreaza in economie, iar insistenta celor carora le datorezi bani va fi mai mare. Asa ca plateste impozitele, orice alte datorii ai si straduieste-te sa ai ratele la banca achitate la zi.

Restructureaza bugetul familiei

Este o masura preventiva, dar a calcula care este raportul dintre veniturile si cheltuielile familiei este o solutie foarte inteleapta. In felul acesta vei vedea pe ce se duc banii si nu este deloc rau daca unele din aceste cheltuieli pot fi reduse sau pur si simplu anulate. Nu trebuie sa renunti la confort si la micile placeri, dar este util ca acestea sa fie cu adevarat necesare, fara sa implice o risipa inutila. In fond si la urma urmei, tine cont de vorba englezilor: less is more. Si este o masura foarte inteleapta pentru ca, din aceste mici reduceri de cheltuieli, care nu sunt neaparat necesare, se poate face un fond suplimentar in bugetul familiei, care sa acopere eventuale situatii urgente si neprogramate.

Recomandarea valabila in aceasta perioada este sa ai un fond de rezerva care sa-ti permita sa rezisti pe linia de plutire, din punct de vedere financiar, pentru o perioada de trei-patru luni.

Nu face contracte noi

Este o perioada in care trebuie din start sa refuzi toate prelungirile de contracte la diferite utilitati sau servicii care vin cu bonusuri si impun, in schimb, obligatia de a ramane fidel unei companii pentru anumite perioade de timp. Furnizorii incearca sa-si blocheze clientii, dar nu trebuie sa cazi in aceasta capcana. Nu se stie niciodata daca va fi sau nu nevoie sa renunti la o parte din abonamentele de telefonie mobila sau de internet si televiziune pentru a reduce cheltuielile sau pentru ca nu mai ai cu ce sa le platesti.

Asigura-ti casa si sanatatea

Asigurarile intra mereu la capitolul cheltuieli, dar in perioade critice sau complicate din punct de vedere economic o asigurare buna de sanatate si pentru bunurile de valoare (casa, masina) sunt garantii ca lucrurile pot fi tinute sub control si ca te poti descurca in situatii limita. Alege un asigurator bun, nu face o asigurare la intamplare, ci una care sa te ajute cu adevarat in caz de nevoie.

Implica-te serios la job

Din pacate, o perioada de criza economica vine la pachet cu risc crescut de concediere. In consecinta, corectitudinea, implicarea si atentia la locul de munca sunt esentiale. Niciodata nu va fi concediat omul care munceste cu adevarat, pentru ca orice angajator stie ca forta de munca este cea mai importanta resursa pe care o are si isi va proteja angajatii seriosi.

Pe de alta parte, nu este nici pe departe momentul sa-ti schimbi jobul. In timpul crizei din 2008, primii oameni care au fost dati afara au fost ultimii veniti. Asa ca este mai bine sa-ti consolidezi locul de munca si sa astepti sa treaca aceasta perioada inainte de a cauta un job nou.

Cauta surse alternative de castig

Nu este nevoie sa fie un loc de munca pe masura pregatirii tale, ci unul care sa-ti aduca ceva in plus, pentru mai multa siguranta personala si pentru confortul tau psihic. Un job part-time, unul ocazional sau participarea la o afacere care merge bine pot fi solutii care sa-ti ofere alternative de castig.

O criza economica poate fi chiar o oportunitate daca iti iei masurile de siguranta necesare, asa ca fi pregatit sa treci printr-o perioada mai putin favorabila din punct de vedere financiar.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza, #economica, #pregatire, #depozit , #stiri financiare