Cum se risipesc anual sute de milioane de euro: Studiu de caz - monitorizarea platii amenzilor

Joi, 04 Iunie 2015, ora 08:42
4070 citiri
Cum se risipesc anual sute de milioane de euro: Studiu de caz - monitorizarea platii amenzilor
Foto: Ghiseul.ro

In ultimii ani, guvernele au cheltuit peste un miliard de euro pentru informatizarea institutiilor, insa digitalizarea e departe de-a produce efecte pe masura cheltuielilor.

Motivul este enclavizarea sistemelor: institutiile nu comunica intre ele, datele unora sunt tinute departe de ale altora, iar aici nu are de pierdut doar statul. Ci si cetateanul, nevoit sa orbecaie pe cararile inguste dintre uriasele baze de date.

Fiscul mai are inca cel putin 3 ani pana sa se racordeze la celelalte sisteme, Ministerul de Interne nu e in stare sa produca liste electorale in care votantii sunt indubitabil vii si in tara, administratia locala nu poate vedea banalele amenzi platite la propriile ghisee sau la bancile cu care lucreaza direct. Si lista continua cu toate institutiile publice.

Am ales drept studiu de caz pentru acest fonemen modul de plata al amenzilor: e cel mai simplu de depanat, insa si cel mai amanat, poate pentru ca in lipsa comunicarii dintre institutii, cetateanul plateste de 2-3 ori aceeasi amenda.

Platforma Ghiseul.ro prin care se pot plati online taxe si impozite locale, dar si amenzi rutiere are implementat un modul dedicat tertilor prin care se pot vizualiza ce amenzi au fost achitate si detaliile aferente precum si toate platile facute indiferent care este primaria beneficiara a banilor, a precizat pentru cursdeguvernare.ro Delia Popescu, presedintele Agentiei pentru Agenda Digitala.

Ponta: Mai stau la guvernare 10-15 ani, cat sa faca Internele si ANAF o baza de date comuna cu amenzi

Cu toate acestea, Guvernul pregateste infiintarea unui nou mecanism electronic de evidenta si comunicare a amenzilor rutiere, precum si a platii acestora, date care vor fi accesibile atat autoritatilor, cat si contribuabililor, dupa ce premierul Victor Ponta a afirmat ca s-a hotarat sa mai stea "inca 10-15 ani" la guvernare, deoarece atat le va lua Ministerului de Interne si Fiscului sa realizeze o baza de date comuna cu amenzile, pentru a putea fi verificata plata acestora.

Citeste mai multe despre Enclavizarea sistemelor IT ale statului sau cum se risipesc anual sute de milioane de euro: Studiu de caz - monitorizarea platii amenzilor pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#sistem plata online amenzi circulatie , #plata