Cum se numeşte frica acută de bani. Care sunt simptomele comune şi cum poţi scăpa de fobia "ochiul dracului"

Joi, 26 Mai 2022, ora 08:30
29064 citiri
Cum se numeşte frica acută de bani. Care sunt simptomele comune şi cum poţi scăpa de fobia "ochiul dracului"
Frica extremă de a cheltui bani este un simptom al chrometofobiei FOTO Pixabay.com

Banii sunt o prezenţă constantă şi inevitabilă în viaţa oricărui om. Existenţa lor ne influenţează şi nu există persoană activă care să nu dezvolte emoţii, dintre cele mai diverse, când "se întâlneşte" cu "banii". Fie că vorbim despre aceştia în format fizic, fie că ne gândim la ei când ne calculăm economiile sau facem transferuri bancare.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi cum se manifestă fobia de bani, care sunt cauzele şi cum poate fi tratată o astfel de problemă de natură psihologică, întâlnită în toată lumea.

Majoritatea oamenilor își fac griji pentru ziua de mâine şi aici intervin banii. Cu toate acestea, unii oameni au o teamă irațională de a cheltui bani, cunoscută sub numele de "chrometophobia", potrivit psihologului clinician licențiat și autoarea cărții „Înțelegerea tulburării bipolare” (“Understanding Bipolar Disorder”), Aimee Daramus.

Chrometophobia (chrometofobia) mai este numită și chrematophobie, dar proveniența denumirilor este aceeași. "Chrimata”, cuvânt grecesc, care înseamnă bani iar "phobos”, care înseamnă "frică”.

Unii psihologi susţin ca frica aceasta majoră faţă de bani s-ar centra pe cei din metal şi hârtie, nu neapărat pe cheltuirea lor.

Frica de bani, mai ales în momente de criza economică, poate deveni problematică pentru indivizii care întâmpină astfel de temeri. Cei care dezvoltă sentimente de frică faţă de bani cred că nu îi pot gestiona, au senzatia că nu au suficienţi bani niciodată, că vor sărăci sau că banii reprezintă un semn diabolic. De exemplu: "banii sunt ochiul dracului".

În alte cazuri, fobia este corelată cu teamă faţă de germenii care există pe bani, dezvoltând o teamă puternică de infectare. Persoanelor le poate fi frică să atingă bani. Altor persoane le este frică de bani din cauza unei traume suferite si apoi asociată cu banii.

Mai sunt și persoanele care sunt sărace. Lipsa banilor le aduce suferinţă. De asemenea, experiențele negative din copilărie legate direct de bani pot duce la apariţia unei fobii. Certurile constante între părinți din cauza banilor poate fi un astfel de exemplu.

Simptomele comune ale fobiei de bani se pot manifestă prin palpitaţii, bufeuri, tremor, izolare de restul lumii, refuzul de a merge la medic din cauza lipsei banilor, număratul banilor în mod obsesiv sau:

  • frica extremă de a cheltui bani, în măsura în care poate sta în calea vieții de zi cu zi;
  • anxietate sau panică la perspectiva de a cheltui bani;
  • tendința de a evita cheltuirea banilor cât mai mult posibil.

Dr. Daramus a subliniat în lucrare că este important să fie reţinut faptul că chrometophobia este o teamă irațională. Prin urmare, cineva care are cu adevărat probleme financiare poate să nu aibă fobie de bani, deoarece reticența sa de a cheltui bani poate fi realistă.

Chrometofobia poate fi tratată cu ajutorul psihoterapiei:

terapie cognitiv-comportamentală: majoritatea tratamentelor de fobie se bazează pe terapia cognitiv-comportamentală, a descris dr. Daramus. Medicul explică că această formă de terapie poate ajuta oamenii să recunoască gândurile iraționale și comportamentele problematice cauzate de fobie și îi poate ajuta să dezvolte modele de gândire și comportament sănătoase pentru a contracara fobia;

terapia prin expunere: terapia prin expunere este o formă de terapie cognitiv-comportamentală care a fost dezvoltată special pentru a-i ajuta pe oameni să-și confrunte temerile într-un mediu sigur. Această formă de terapie implică expunerea treptată a oamenilor la situația de teamă și ajutându-i să-și dezvolte abilitățile de adaptare de care au nevoie;

abilități de gestionare a anxietății: meditația și atenția sunt abilități de gestionare a anxietății care pot ajuta oamenii să gestioneze anxietatea cauzată de fobia lor.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#bani, #fobie, #frica, #terapie, #aimee daramus, #psihoterapie, #criza economica, #chrometofobie , #Banca