Cum isi ascundeau piratii comorile

Joi, 02 Iunie 2016, ora 10:56
11749 citiri
Cum isi ascundeau piratii comorile
Foto: Moody Gardens/Real Pirates Exhibition

Comorile ascunse de temutii pirati care cutreierau marile si oceanele acum sute de ani continua si in ziua de astazi sa inflacareze imaginatia curiosilor sau sa fie cautate de scafandri ori cu detectorul de metale.

Legendele spun ca piratii adunau de-a lungul vietii lor tumultoase, dar scurte cantitati impresionante de aur, argint si pietre, iar in unele cazuri exista si rapoarte contabile care le confirma.

Galioane spaniole ticsite cu aur sau alte nave comerciale din alte epoci, toate incapeau pe mainile necrutatorilor pirati, iar povestile spun ca acestia isi ingropau comorile pe insule pustii, dupa care isi executau echipajul, ca sa nu mai stie nimeni cum sa ajunga la aur.

In urma ramanea doar cate o harta misterioasa, pazita cu strasnicie si de cele mai multe ori luata de pirati cu ei in mormant.

Sau cel putin asta aflam din romanele si filmele aparute dupa celebra "Comoara din insula" a lui Robert L. Stevenson, de unde vin cele mai cunoscute simboluri pirateresti: cufarul si harta comorii, peticul negru peste ochi, papagalul de pe umar si insulele tropicale.

Sapte insi pe lada lui - ho, ho, ho - si o sticla de rachiu!
"Comoara din Insula", Robert L. Stevenson

Adevarul este ca pana acum nu au fost descoperite comori ale piratilor ingropate pe vreo insula izolata ori in vreo fortareata veche, pentru ca tot aurul piratilor a ajuns pe fundul marii.

Uneori comorile sunt descoperite de cei indrazneti. Una din cele mai impresionante comori a fost gasita langa Jamaica de niste scufundatori, in 2014, pe epava celebrei corabii de pirati The Manticore, scufundata in secolul al XVII-lea.

"Inotam pe langa o epava englezeasca veche, putrezita, cand am vazut ceva stralucitor si am vrut sa ne uitam mai bine. Peste tot era doar aur si argint!", spune unul din norocosii scufundatori care au descoperit comoara evaluata la 500 de milioane de dolari.

Alteori marea alege sa le dezvaluie. Asa s-a intamplat chiar anul trecut, cand un lingou de argint de 50 de kilograme a fost lasat de valuri pe o plaja din Madagascar. Cercetatorii cred ca este vorba despre o mica parte din comoara celebrului Capitan Kid, unul dintre cei mai sangerosi pirati, care a si fost executat in 1701 pentru faptele sale.

Poate una dintre cele mai cunoscute comori este cea a piratului Black Sam Bellamy, care s-a scufundat cu corabia sa, Whydah, in 1717, langa Cape Cod. Temutul pirat din La Blanquilla avea la bord peste 400.000 de monede din aur sau cel putin atat au reusit sa gaseasca scafandrii.

Iata cum aurul reuseste sa ajunga cumva mereu pe fundul marii, unde mai are de asteptat cateva sute de ani pentru a fi gasit din nou. Si asta dupa ce piratii au avut parte de o viata scurta si grea, apoi de o moarte lunga si nici ea prea usoara.

Nu era mai bine sa-si fi tinut ei comorile la banca? Desigur pentru ei era un pic mai complicat, dar pentru tine este foarte simplu.

Exista depozite mai avantajoase decat altele, exista variante fara comision, ca sa nu ai nimic de pierdut, totul e sa stii sa le gasesti!

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#comoara pirati, #pirati celebri, #depozit bancar, #aur pirati , #economii