Cum economisim banii folosind metode sigure pe termen lung

Advertorial
Luni, 06 Decembrie 2021, ora 09:00
7976 citiri
Cum economisim banii folosind metode sigure pe termen lung
economii FOTO: Pixabay.com

În urma scumpirilor recente ale alimentelor, energiei și carburanților, românii sunt nevoiți să se pregătească pentru orice nouă majorare considerabilă a prețurilor. Fiind loviți și de rata îngrijorătoare a șomajului dată de pandemie, multe persoane întâmpină dificultăți în a duce un trai decent.

Care este soluția acestei probleme?

Deoarece nu întotdeauna ne putem baza pe venitul din salariu sau pensie, este recomandat să ne extindem sursele de investiții pe termen lung. Astfel, românii pot recurge la depozite bancare la termen, una dintre cele mai sigure metode de economisire a banilor pe termen lung. Un depozit bancar presupune o anumită sumă de bani ce se depune la banca la care ne decidem să deschidem un cont curent, urmând ca acea sumă de bani să crească de-a lungul timpului, datorită unei dobânzi. Această dobândă depinde în mare parte de perioada pe care o considerăm profitabilă pentru suma de bani depusă. Majoritatea băncilor oferă un calculator al dobânzilor online, pentru a ne putea face o idee mai clară în vederea sumei finale. Această perioadă poate porni de la 1 lună și ajunge la 36 de luni. De aceea, cu cât perioada aleasă este mai mare, cu atât suma va crește mai mult. Dobânda poate depinde de bancă, însă majoritatea folosesc dobânzi fixe pe tot anul, putând calcula astfel suma la care ar putea ajunge banii transferați.

Criterii pentru deschiderea unui depozit bancar

Procesul de deschidere a unui depozit bancar la termen este simplu, iar cine vrea acces la acest beneficiu trebuie să aibă minimum 18 ani, să fie cetățean român și să aibă un cont deschis la banca dorită. Este necesar doar documentul de identitate pentru deschiderea acestui cont, însă,în funcţie de bancă, ţi se pot solicita şi alte documente. Pentru deschiderea depozitului, trebuie să facem o cerere care ni se oferă de la bancă, urmând a fi aprobată în termen de cel mult 24 de ore. Pasul final îl reprezintă transferul sumei pe care ne dorim să o depunem în contul IBAN trimis de către bancă prin e-mail. Costurile unui astfel de depozit sunt zero la majoritatea băncilor, deci este important să ne informăm înainte de a alege o bancă.

Un proces simplu, de la tine acasă

De asemenea, cea mai simplă metodă este deschiderea unui depozit online în lei, fără un drum la bancă; este nevoie doar de completarea datelor necesare direct pe site-ul băncii. Se pot deschide mai multe depozite, în funcție de planurile fiecăruia. Este important să fim atenți la completarea cererii, deoarece avem opțiuni diferite de retragere a banilor sau de lichidare a depozitului înainte de scadență, de aceea trebuie să ne stabilim prioritățile, astfel încât să nu ne schimbăm deciziile pe parcurs. Pentru a evita situațiile neplăcute, putem apela chiar la angajații băncii, care ne pot oferi asistență și consultanță când avem nevoie de informații suplimentare.

Impozite și garanții

Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este impozitul pe venit, care, conform legislației, este de 10%, calculat și transferat de către bancă la ANAF. Pentru siguranța banilor depuși, fiecare bancă este garantată de un fond de garantare, cu o limită pentru fiecare client (numit, în termeni bancari, deponent). Informații referitoare la acest fond se găsesc pe site-ul fiecărei bănci, iar astfel se pot compara opțiunile pe care le avem.

Unele bănci sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din România, pe când altele își aleg fonduri de garantare constituite în alte țări. Putem afla dacă suntem protejați prin schema de garantare a depozitelor din momentul în care depunem cererea. Totuși, banca este obligată să asigure plata până la suma garantată în cazul în care aceasta încetează să mai funcționeze. De asemenea, la fiecare bancă există o listă a depozitelor bancare negarantate pe care o putem consulta înainte de a trece la următorul pas.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#economii, #economisire, #cum faci economii , #economii