Cum economisesti cu cap

Joi, 01 Mai 2014, ora 12:17
3146 citiri
Cum economisesti cu cap

Banii sunt tot mai putini si nevoile tot mai mari? Nu urmaresti promotiile in magazine, dar nici nu cumperi cele mai scumpe produse? Inseamna ca ai nevoie de o noua metoda de a economisi.

Un truc ce poate functiona in ceea ce priveste economisirea banilor unei familii este sa te gandesti la marile probleme financiare intr-un fel in care sa le puna in cel mai folositor context din punct de vedere al timpului - pe termen scurt, mediu sau lung, scrie Denver Post.

Spre exemplu, cand te gandesti la economiile pentru pensionare, te gandesti pe termen lung. De cand termini facultatea, ai la dispozitie cam 45 de ani pentru a castiga suficienti bani ca sa-ti ajunga pentru tot restul vietii - cateva zeci de ani, in medie.

In acest scenariu, cel putin un sfert din timpul vietii va fi petrecut fara a munci. Aici intervin mai usor decizile privind economisirea. Vrei sa traiesti mai bine la pensie? Pui deoparte mai mult sau muncesti mai mult.

Daca vrei sa-ti cumperi o casa, vei avea cel mai probabil o ipoteca pe termen de 30 de ani. Multi considera ca aceasta este o decizie pe termen lung. Insa nu este atat o decizie pe termen lung, cat o serie de decizii pe termen scurt. Ar trebui sa gandesti la nivel lunar.

Sa spunem ca ai pus deoparte suma necesara pentru avans. Pe baza acesteia poti controla rata lunara. Poti folosi avansul pentru a acoperi 20% din pretul viitoarei locuinte, daca optezi pentru una mai scumpa, sau aproape de 30%, daca alegi o casa mai ieftina. Diferenta dintre cele doua rate posibile este o suma lunara pe care o poti folosi pentru altceva.

Calculul se poate face si altfel: diferenta de bani ar putea fi cheltuita pe rata pentru casa mai scumpa daca faci economii in ce priveste transportul, daca esti mai aproape de familii si prieteni sau scolile sunt mai bune in acea zona. Altfel, anual se strange o suma consistenta, care poate sa ajunga in contul de economii pentru pensionare.

In fine, un exemplu folositor pe termen scurt. Gandeste-te la o suma care pare mare, dar nu prea mare. Incepe acum, economisteste suma la care te-ai hotarat, intr-un cont separat de cel curent. Fa tot ce poti pentru a economisi aceasta suma, luand permanent decizii: nu mai da banii pe mancare in oras, nu-ti cumpara camasa pe care o tot vezi in vitrina etc.

La final, cand ai reusit sa strangi suma, opreste 15% pentru tine si restul varsa-i in contul de economii. Ai o parte de cheltuit cum doresti si fara sa te simti vinovat si restul pentru contul pentru zile negre.

In cele din urma, e vorba de disciplina: trebuie sa alegi azi, maine si poimaine, pentru castiguri pe termen lung, mediu si scurt.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#moduri economisire bani, #economii bani , #economii