Cresc ratele romanilor cu credite in lei. ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele trei luni

Marti, 19 Februarie 2019, ora 12:34
Autor: Redactia Ziare.com
Cresc ratele romanilor cu credite in lei. ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele trei luni
Foto: Arhiva Ziare.com

ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele trei luni.

Indicele a crescut marti la 3,19%, cel mai mare nivel din 26 noiembrie 2018, cand a fost 3,20%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a urcat la 3,36%, cel mai mare nivel din 10 decembrie 2018, cand a fost 3,36%.

Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Comisia de buget a Senatului are pe ordinea de zi a sedintei de azi, care a inceput la ora 11:00, adoptarea unui raport asupra proiectului pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 care prevede masuri fiscale, printre care si introducerea "taxei pe lacomie" pentru banci.

Totodata, luni a avut loc o sedinta a Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala, in care s-a discutat despre modificarea taxei pe lacomie, care afecteaza negativ intregul sector bancar al tarii, inclusiv BNR.

Reprezentantii Bancii Nationale i-au cerut ministrului de Finante abrogarea ordonantei, potrivit unor informatii obtinute pe surse de Pro TV.

Oficialii BNR au venit la sedinta de ieri pregatiti cu studii tehnice care sa demonstreze pericolul pe care OUG 114 il reprezinta pentru stabilitatea economica.

De cealalta parte, ministrul Eugen Teodorovici a venit tarziu la sedinta, dupa 2 ore, si apoi s-ar fi apucat sa le reproseze oficialilor BNR ca l-au criticat pe el si intreg Guvernul.

In schimb, mai marii BNR, Mugur Isarescu, Liviu Voinea si Florin Georgescu, au venit cu argumente concrete care arata ca taxarea bancilor legata de ROBOR, plus taxarea companiilor din energie cu 2% din cifra de afaceri si suprataxarea celor din telecomunicatii, ar avea efecte in lant, care au potential de afectare a economiei.

Nu s-a ajuns la nicio concluzie, ca dovada ca la final s-a emis un comunicat care nu spune mai nimic, decat ca s-ar fi "identificat solutii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018".

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Curs de Guvernare, Ministerul Finantelor urmeaza sa decida daca si eventual cum va schimba legislatia privind legarea dobanzilor la credite de un alt indicator, care sa inlocuiasca indicele ROBOR.

Mai multe alternative de inlocuire a mediilor dobanzilor interbancare (ROBOR) ar fi fost prezentate in sedinta de luni.

Comunicatul oficial nu pomeneste nimic de ROBOR sau de alti indicatori care sa-l inlocuiasca, in contextul in care Banca Nationala (BNR) a cerut explicit ca din "ordonanta lacomiei" (OUG 114/2018) sa dispara orice legatura dintre o taxa bancara si media dobanzilor de piata interbancare (ROBOR).

Altfel, instrumentul principal de politica monetara al bancii centrale - dobanda de referinta la care imprumuta bancile - si-ar pierde eficacitatea si BNR nu si-ar mai putea indeplini principala atributie de pastrare a stabilitatii preturilor - au spus oficialii bancii centrale.

Citeste si:

 Articol citit de 3305 ori

    Citeste si:
    Comentarii