Conversia creditelor din franci in lei: Cine poate beneficia si in ce conditii

Joi, 20 Octombrie 2016, ora 07:54
9884 citiri
Conversia creditelor din franci in lei: Cine poate beneficia si in ce conditii
Foto: Hepta.ro

Conversia creditelor din franci in lei a fost adoptata, in aceasta saptamana, de Camera Deputatilor, iar mingea e in terenul presedintelui Klaus Iohannis. Insa cine poate beneficia de aceasta masura si in ce conditii, daca va intra in vigoare?

Ziare.com a analizat textul actului normativ votat de parlamentari si a extras cele mai importante prevederi.

- Conversia se aplica doar creditelor in franci elvetieni;

- Conversia se va realiza prin act aditional acceptat de clientul bancii;

- Cursul de schimb este cel istoric, anume cotatia publicata de BNR la data incheierii contractului;

- Masura se aplica si in cazul in care contractele de credit au fost externalizate, adica si pentru imprumuturile vandute recuperatorilor;

- De asemenea, conversia se aplica si in cazul contractelor incheiate cu clienti care au fost supusi executarii silite, indiferent de stadiul acestui proces;

- Clientii care au apelat deja la conversia propusa de banci, in euro sau lei, se pot razgandi si pot cere conversia la cursul istoric: "la cererea consumatorilor, bancile care au procedat la conversia creditelor in franci elvetieni pot sa revina la contractul in franci elvetieni si vor efectua conversia in conditiile prezentei legi; sumele pe care creditorul le-ar fi incasat in plus de la imprumutat in perioada scursa de la data efectuarii conversiei din franci elvetieni (in lei sau euro conform ofertei bancii) pana la data incheierii noului act aditional pentru conversia efectuata se calculeaza conform contractului de credit si ultimului plan de rambursare emis in franci elvetieni";

- Tot la cerere, masura se aplica si in cazurile in care clientii bancilor au obtinut conversia creditelor in instanta;

- Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu clientul, "respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator". Nu se mentioneaza insa nimic in legatura cu cazurile in care cele doua parti nu ajung la o intelegere.

Au fost eliminate unele restrictii

Fata de forma initiala, adoptata in Senat in 2014, deputatii au eliminat doua restrictii importante.

In primul rand, ei au scos articolul care prevedea ca de aceasta masura beneficiaza doar clientii cu credite de valoare cumulata de maximum 250.000 de franci elvetieni la momentul semnarii contractului de credit.

De asemenea, a fost eliminata obligatia ca de masura sa beneficieze doar cei care au rate care depasesc 50% din venituri ca grad de indatorare.

Asta inseamna ca dintr-o masura menita a fi sociala, care sa ajute oamenii care nu isi mai pot plati ratele pentru ca crescut mult cursul francului, legea a devenit o mana cereasca si pentru cei cu credite uriase, care nu ar avea o problema sa isi plateasca ratele.

Situatia creditelor in franci

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) remise Ziare.com, in prezent exista 53.794 de contracte de credite in franci elvetieni in bilantul institutiilor financiare.

Comparativ, in iulie 2016, existau putin peste 5 milioane de credite in lei si aproape 400.000 in euro.

Fata de 2008, numarul creditelor in franci s-a injumatatit, in conditiile in care o parte din imprumuturi in moneda elvetiana au fost vandute recuperatorilor sau convertite in euro ori lei.

De asemenea, aproximativ 80% din volumul total al creditelor in franci nu inregistreaza intarzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile, in timp ce rata creditelor neperformante (cu intarzieri de plata mai mari de 90 de zile) in aceasta moneda se situeaza la 33%.

Nemultumiri in lant

Dupa adoptarea legii de Camera Deputatilor, bancherii au criticat dur aceasta masura, in frunte cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a transmis ca "asistam la curente populiste ale caror solutii magice, intre ghilimele, bineinteles, pot genera euforie in randul beneficiarilor pe termen scurt, uneori si la initiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu si lung".

In plus, Consiliul Patronatelor Bancare va sesiza Curtea Constitutionala pe aceasta tema, in timp ce economistul-sef al BRD, Florian Libocor, a declarat ca Legea privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni si cea a darii in plata ar putea sa dispara "de Martisor", dupa ce se va incheia "tevatura politica".

La randul sau, profesorul universitar Cristian Paun a avertizat intr-un interviu acordat Ziare.com ca populismul de care dau dovada politicienii ne impinge catre o noua criza, iar pretul pentru conversia creditelor din franci in lei va fi platit de toata luma.

Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos a dezvăluit recent cea mai nouă restructurare a aplicației sale, cu scopul de a optimiza experiența de streaming audio. Noua versiune a aplicației Sonos le permite utilizatorilor să...
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Procurorii americani au cerut marți, 23 aprilie, o sentință de trei ani în închisoare pentru fondatorul Binance, cea mai mare companie de schimb de criptoactive din lume. Recomandarea...
#conversie credite franci, #prevederi conversie credite franci , #franc elvetian