Continua sa creasca ratele romanilor cu credite in lei. ROBOR a ajuns la 3,25%

Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 11:24
2330 citiri
Continua sa creasca ratele romanilor cu credite in lei. ROBOR a ajuns la 3,25%
Foto: Arhiva Ziare.com

ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, continua sa creasca.

Indicele a urcat miercuri la 3,25%, cel mai mare nivel din 21 noiembrie 2018, cand a fost tot 3,25%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) . Marti, ROBOR la 3 luni a fost 3,19%.

In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a crescut de la 3,36%, cat a fost marti, la 3,39%, cel mai mare nivel din 27 noiembrie 2018, cand a fost 3,41%.

Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent

Comisia de buget a Senatului ar fi trebuit sa dea marti un raport asupra proiectului pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 care prevede masuri fiscale, printre care si introducerea "taxei pe lacomie" pentru banci. Dezbaterile au fost insa amanate cu o saptamana.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, le-a transmis insa reprezentantilor Asociatiei Romane a Bancilor, prezenti, marti, la Parlament, pentru dezbaterea masurilor OUG 114 in sectorul bancar, ca parlamentarii sunt deschisi la discutii si nu vrea sa aiba impresia ca sunt pe "teritoriu minat sau ostil".

Acesta a adaugat ca, din discutiile pe care le-a avut, la comisia economica a Senatului, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, Banca Nationala si-a aratat disponibilitatea in legatura cu modalitatea stabilirii ROBOR.

Totodata, amintim ca, luni, a avut loc o sedinta a Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala, in care s-a discutat despre modificarea taxei pe lacomie, care afecteaza negativ intregul sector bancar al tarii, inclusiv BNR.

Reprezentantii Bancii Nationale i-au cerut ministrului de Finante abrogarea ordonantei, potrivit unor informatii obtinute pe surse de Pro TV.

Oficialii BNR au venit la sedinta pregatiti cu studii tehnice care sa demonstreze pericolul pe care OUG 114 il reprezinta pentru stabilitatea economica.

De cealalta parte, ministrul Eugen Teodorovici a venit tarziu la sedinta, dupa 2 ore, si apoi s-ar fi apucat sa le reproseze oficialilor BNR ca l-au criticat pe el si intreg Guvernul.

In schimb, mai marii BNR, Mugur Isarescu, Liviu Voinea si Florin Georgescu, au venit cu argumente concrete care arata ca taxarea bancilor legata de ROBOR, plus taxarea companiilor din energie cu 2% din cifra de afaceri si suprataxarea celor din telecomunicatii, ar avea efecte in lant, care au potential de afectare a economiei.

Nu s-a ajuns la nicio concluzie, ca dovada ca la final s-a emis un comunicat care nu spune mai nimic, decat ca s-ar fi "identificat solutii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018".

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Curs de Guvernare, Ministerul Finantelor urmeaza sa decida daca si eventual cum va schimba legislatia privind legarea dobanzilor la credite de un alt indicator, care sa inlocuiasca indicele ROBOR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#ROBOR rate credite, #robor crestere , #ROBOR