Clientii bancilor ii cer lui Basescu aplicarea OUG 50 in forma actuala

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 17:30
2074 citiri
Clientii bancilor ii cer lui Basescu aplicarea OUG 50 in forma actuala
Foto: Antena 3

Clientii nemultumiti ai mai multor banci cer, prin intermediul unor scrisori deschise adresate presedintelui Romaniei, Traian Basescu si premierului Emil Boc ca Parlamentul sa adopte OUG 50 in forma actuala, in sensul ca aceasta sa se aplice si la contractele in derulare.

Cele doua scrisori sunt semnate de catre reprezentantii clientilor nemultumiti de la BCR, Volksbank, Alpha Bank, RBS, Bancpost, Raiffeisen, ING Bank, Banca Romaneasca si Banca Transilvania.

"Dupa ce proiectul de lege a trecut de Senat, de celelalte comisii din cadrul Camerei Deputatilor, in sedinta din 8 decembrie 2010 din cadrul Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor s-a declarat insistent si rupt total de firul de pana acum al dezbaterilor, de catre reprezentantii PDL, ca angajamentul Guvernului Romaniei si al Bancii Nationale a Romaniei, in relatia cu FMI si Comisia Europeana, prevede in mod clar si irevocabil ca OUG 50/2010 sa nu se aplice contractelor de credit in derulare", se arata in ambele scrisori.

Bancile ameninta ca se retrag din Romania daca OUG 50 se aplica la creditele in derulare

Astfel, reprezentantii clientilor nemultumiti ai bancilor sustin ca. luandu-se decizia de a nu se aplica OUG 50/2010 contractelor de credit in derulare, practic se anuleaza efectele acesteia, "ignorandu-se faptul ca sunt deja 8 milioane de contracte de credit in derulare in Romania si circa 4.5 milioane de romani, care depind de aceste credite".

"In acest fel, se platesc bancilor din Romania, cu capital strain, sume suplimentare abuzive din bugetele de familie, si asa reduse datorita masurilor de austeritate deja impuse si resimtite de toti acesti debitori adusi la limita suportabilitatii. Prin aceasta modificare, romanii vor iesi de sub protectia legii initiate de ANPC, care respecta si imbunatateste indrumarile Directivei Uniunii Europene", se mai precizeaza in document.

Pe baza acestor considerente, reprezentantii clientilor nemultumiti ai bancilor ii cer presedintelui Traian Basesescu sa nu sustina legea cu amendamentul propus de PDL.

"De aceea va cerem sprijinul sa nu sustineti o lege cu amendamentul propus de PDL in data de 8 decembrie, care nu protejeaza interesele Romaniei si ale romanilor si care nu respecta cutumele europene, transformandu-ne in cetateni europeni cu drepturi mai putine decat ceilalti cetateni ai aceleiasi Europe Unite", se spune in document.

Totodata, reprezentantii clientilor nemultumiti ai bancilor atrag atentia premierului Emil Boc ca daca va sustine aceasta varianta a OUG 50 "va distruge munca realizata de colegii de partid, timp de mai bine de sase luni, acceptand realizarea unor interese straine, altele decat cele ale votantilor dumneavoastra".

In cadrul sedintei din 8 decembrie a Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, in care se dezbatea OUG 50 privind creditele populatiei, deputatul PDL Adrian Nitu a citit un amendament in care se spunea ca prevederile ordonantei nu se aplica contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare a actului normativ. Totodata, in cadrul aceleiasi sedinte, reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei si cei ai Ministerului Finantelor Publice au sustinut neaplicarea OUG 50 la creditele in desfasurare, invocand conditiile impuse de Fondul Monetar International pentru acordarea urmatoarei transe.

OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat in vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii in legislatia romaneasca a Directivei Europene 48/CE/2008. Prevederile actului normativ se aplica atat contractelor de credit noi, cat si celor aflate in derulare.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#clienti bani scrisore, #scrisoare boc basescu, #aplicare oug 50 forma actuala , #banci