Citu spune ca deficitul nu va fi depasit dupa dublarea alocatiilor, desi impactul e de 6 miliarde de lei

Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 15:11
6767 citiri
Citu spune ca deficitul nu va fi depasit dupa dublarea alocatiilor, desi impactul e de 6 miliarde de lei
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat, miercuri, ca tinta de deficit bugetar de 3,6%, stabilita pentru anul viitor, nu va fi depasita, in ciuda dublarii alocatiilor pentru copii.

Solutiile, spune el, vor fi reprezentate ori de reducerea cheltuielilor, ori de cresterea veniturilor, fara a fi introduse noi taxe.

Citu a atras atentia ca impactul acestei masuri ar fi de circa 6 miliarde de lei, iar deficitul ar putea ajunge, in lipsa unor masuri de redresare, la peste 4% din PIB.

"Deficitul nu va fi depasit anul viitor, vom gasi solutii sa ramana in 3,6% din PIB. Nu sunt un ministru iresponsabil, nu voi arunca costul deciziilor din Parlament asupra romanilor. Solutiile sunt ori reduceri de cheltuieli, ori venituri mai mari. Nu vom introduce taxe noi", a spus ministrul, citat de News.ro.

Proiectul de lege propus de PSD privind dublarea alocatiilor pentru copii a fost votat azi in Camera Deputatilor, for decizional.

Au fost 179 de voturi pentru, 0 impotriva si 29 abtineri. Legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis si va intra in vigoare la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se publica in Monitorul Oficial.

Asadar, cuantumul alocatiei de stat pentru copii va fi majorat astfel:

  • 600 de lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
  • 300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani;
  • 600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap

Dezbateri aprinse

In timpul dezbaterii proiectului de lege, Ioana Constantin, secretar de stat in Ministerul Muncii, a spus ca Guvernul nu este impotriva dublarii alocatiilor, precizand insa ca este nevoie de o discutie mai ampla.

"Nu suntem impotriva masurii, insa este nevoie de o discutie mai aplicata. Credem ca este nevoie de o discutie mai ampla pe acest subiect. Discutam de un buget deja croit si aceste sume au aparut peste noapte in comisie si este necesara o dezbatere mai ampla", a precizat aceasta.

In replica, deputatul PSD Daniel Suciu a spus ca, la inceputul anului, cand PNL a propus dublarea alocatiilor, Guvernul PSD a gasit banii necesari, desi bugetul era facut.

"La inceputul anului, Robert Sighiartau a spus: va solicit, in numele copiilor, sa votati acest amendament, viitorul copiilor nu se negociaza. Si atunci, la momentul elaborarii bugetului, a trecut acest amendament si la momentul respectiv bugetul era croit. Sper ca va veti invata ca pe subiecte sensibile nu va puteti juca.

Astazi PSD sustine cu tarie dublarea alocatiilor, asa cum a fost in comisie. Noi am facut dublarea alocatiilor, acum va provoc sa faceti acelasi lucru", a declarat Suciu.

Deputatul PNL Dan Vilceanu le-a cerut insa social-democratilor sa spuna de unde se pot lua bani pentru dublarea alocatiilor.

"Vorbim de un proiect in care dvs ati inventat pokerul parlamentar. Vreti dublarea dublarii. Ce vreti astazi costa de trei ori mai mult. De unde vreti sa luam banii? De la spitale, scoli, ISU? Spuneti de unde si luam banii si facem dublarea dublarii", a mentionat Vilceanu.

Comisia pentru Munca a Camerei Deputatilor a votat, marti, un raport de adoptare pentru proiectul de lege ce prevede dublarea alocatiei pentru copiii intre 2 si 18 ani la 300 de lei si la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Proiectul a fost adoptat de Senat inca din 11 martie.

Alocatiile s-au dublat si in februarie, la propunerea PNL

Alocatiile copiilor s-au dublat si la inceputul anului, de la 84 de lei la 150 de lei, dupa ce parlamentarii au votat, in februarie, un amendament PNL in acest sens la Legea bugetului de stat.

Totodata, alocatiile pentru copiii de pana la 2 ani s-au majorat de la 200 la 300 de lei. Au fost 123 de voturi pentru si 119 impotriva la amendamentul initiat de liberalul Robert Sighiartau.

Liberalii spuneau atunci ca impactul bugetar va fi de 2,13 miliarde de lei, iar ca sursa de finantare au indicat excedentul asigurarilor sociale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#dublare alocatii impact, #dublare alocatii deficit , #alocatii copii