China, vinovata pentru toate problemele economice din lume?

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 07:30
5394 citiri
China, vinovata pentru toate problemele economice din lume?
Foto: Arhiva

Presiunile asupra reevaluarii monedei chinezesti vin din toate directiile, atat din partea americanilor, cat si din partea europenilor, care invoca faptul ca o apreciere cu 50% a yuanului ar insemna sfarsitul dezechilibrelor economice, care ameninta pietele de schimb valutar si echilibrul comertului mondial.

Insa cat de plauzibila este aceasta dorinta, din punct de vedere economic, este discutabil. Pana atunci insa, din punct de vedere politic, sa arunci vina privind stadiul economiei globale pe umerii chinezilor poate parea un gest inteligent.

"Economiile multor tari nu inregistreaza decat o crestere lenta si, ca sa evite sa foloseasca anumite cai dureroase de atac pentru a-si imbunatati competitivitatea, prefera sa faca ce este mai simplu: sa dea vina pe yuan. Pe scurt, daca europenii nu reusesc sa asigure cresterea de care este nevoie pentru a sprijini ocuparea fortei de munca, chinezii sunt de vina.

Pana si presedintele Bancii Populare, banca centrala a Chinei, Zhou Xiaochuan, a incercat la inceputul acestei saptamani sa convinga ca ar fi utila o apreciere a yuanului. Intrebarea este insa cu ce ritm se va face aceasta apreciere, iar daca ne raportam la situatia din ultimii zece ani,o apreciere galopanta nu va avea loc", considera seful bancii de investitii Galileo Global Advisors, Georges Ugeux, potrivit Le Monde.

Sa dai vina pe moneda chinezeasca pentru instabilitatea economica poate fi si o modalitate a americanilor si europenilor de a-si arata invidia pe cresterea economica a Chinei. Ar fi gresit insa sa se considere ca succesul economiei chineze este o "reteta" universala. Cu peste 100 de milioane de persoane (9,5% din populatie) aflate in somaj, chinezii au deficiente in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca in aceeasi masura ca si Statele Unite si Europa.

Ar fi, prin urmare, gresit sa credem ca acest stat se afla intr-o pozitie confortabila, castigand locuri de munca in detrimentul celorlalte tari. Pentru a evita ceea ce ar fi fost o criza economica si sociala, autoritatile chineze au stimulat economia cu succes la numai doua luni de la caderea Lehman Brothers.

In ciuda tuturor acestor performante, demne mai mult de laudat decat de criticat, China se confrunta, ca orice alta tara, cu problemele sale, cum ar necesitatea de a-si dezvolta serviciile, care, prin definitie, sunt un domeniu sensibil la ratele de schimb.

Cat pierde China din aprecierea yuanului?

In cinci ani, yuanul s-a apreciat cu 20% fata de dolar. Daca la acea vreme rata a fost de 11 yuani pentru un euro, acum rata este de aproximativ 9 yuani. Date fiind aceste cifre, este clar ca, intr-un anume fel, China beneficiaza de pe urma politicii sale de schimb, dar ar fi absurd sa-i atribuim toate problemele economice de la nivel mondial.

China este tara cu cele mai mari rezerve valutare la nivel mondial si in mod evident, aceasta tara imprumuta in intreaga lume. Vorbim de doua trilioane de euro pe termen scurt si mediu. In aceste conditii, aceasta tara isi da seama ca o apreciere a yuanului ar insemna o pierdere din aceste rezerve importante: 20 miliarde de euro la aprecierea fiecarui procent al yuanului.

"Totusi, China nu vrea sa-si asume aceasta pierdere nici macar progresiv, iar noi, debitorii sai, ar trebui sa avem un oarecare respect pentru aceasta situatie. Presedintele Zhou a subliniat acest lucru cand a zis ca politica lor nu este de a-si diversifica rezervele. Intr-un anume fel, acesta si-a exprimat increderea in euro si asta deoarece chinezii primesc valuta straina pentru exporturile lor si o investesc in pietele cele mai lichide: dolar, euro si yen", a adaugat Ugeux, care a fost vicepresedinte executiv la nivel international al Bursei de Valori de la New York.

Astfel, sa dai vina pe China si pe nivelul destul de scazut al yuanului pentru economie atat de mare nu este o solutie, pentru ca nu asa vom construi viitorul economiei globale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#curs yuan, #nivel yuan, #curs schimb yuan, #yuan probleme economice , #economii
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
ghinionul SUA e ca au transferat toata industria producatoare in China in goana unchiului Sam pt profit...Tot ghinion e ca au lansat razboiul din Irak ucigindu-l pe Saddam dupa motive imaginare si minti debile (Bush)...