Cei mai ciudati bani din lume (Galerie foto)

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 23:23
14274 citiri
Cei mai ciudati bani din lume (Galerie foto)
Foto: gamingangels.com

Banii, ca mijloc de plata, sunt utilizati inca din cele mai vechi timpuri ale civilizatiei umane. De-a lungul istoriei, insa, banii au luat infatisari din cele mai ciudate.

Cronologic, au fost folositi intai sub forma de monede, apoi au aparut bancnotele, pentru ca, in prezent, sa fie folosite mijloace electronice de plata.

In trecut au fost insa folosite obiecte mai putin obisnuite pentru a infatisa banii. Printre acestea au fost chiar pietre, scoici, iar mai apoi monede din metale pretioase. Agentia Xinhuanet a facut o lista cu unii dintre cei mai ciudati bani din lume.

Moneda pengo, din Ungaria. Aceasta moneda a fost folosita intre 1927 si 1946, cand a fost inlocuita de forint. Desi a fost folosita doar 20 de ani, a fost moneda care a cunoscut cea mai mare inflatie din istorie. Daca, initial, un dolar insemna putin peste 5 pengo, in 1946, pentru a cumpara un dolar american era nevoie de un numar de 46 x 10 la puterea 28 pengo.

Foto: sznews.com

Bancnotele din Zair. Zairul, bancnota din tara cu acelasi nume, a fost folosit intre 1967 si 1998, in actuala Republica Democrata Congo. Ceea ce o facea speciala era ca pe toate bancnotele, indiferent de valoare, era chipul liderului Mobutu Sese Seko, presedintele autoritar al tarii, intre anii 1965 si 1997.

Foto: sznews.com

Bancnotele "Condamnare la moarte". Aceste bancnote aveau imprimate pe ele mesajul "Contrafacerea inseamna moarte", lansat de unul dintre parintii fondatori ai SUA, Benjamin Franklin. Exemplarul de mai jos a fost printat in Philadelphia, in anul 1777. Cuvintele erau scrise pe reversul bancnotelor, care au fost folosite prima oara in statul Massachusetts, urmat de alte 12 colonii. Pentru a descuraja falsificarea banilor, unele colonii au introdus pedeapsa cu moartea pentru contrafacerea banilor.

Foto: sznews.com

Moneda vorbitoare John F. Kennedy, din Mongolia. Aceasta a fost prima moneda vorbitoare din Mongolia, in anul 2007. Are chipul fostului presedinte american, John F. Kennedy, iar cateva cuvinte pot fi auzite cand este apasat un buton. Foarte putine astfel de monede au fost puse in circulatie.

Foto: sznews.com

Moneda din Palau. Aceasta moneda de un dolar contine o cantitate minuscula de apa de la Lourdes, din Franta. Primele monede emise in 2007 au devenit rapid foarte populare si au fost vandute repede. A doua moneda a aparut in 2008, pentru a marca implinirea a 150 de ani de la aparitiile Fecioarei Maria la Lourdes.

Foto: sznews.com

Timbrele verzi din Statele Unite ale Americii. Avand culoarea asemanatoare cu a dolarilor, au putut usor fi confundate cu moneda americana.

Foto: sznews.com

Bani din lemn. Bancnotele din lemn au fost folosite pe teritoriul Americii de Nord la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX.

Foto: sznews.com

Banii din piatra. Banii din piatra, sau Rai, reprezinta mari discuri de piatra, care au fost folosite in insula Yap, din Micronezia. Rai, formati din piatra calcaroasa, erau folositi de catre localnici pentru comert. Au fost folositi prima oara in secolul VI, iar cel mai mare Rai are 3,6 metri inaltime si peste 4 tone. Dimensiunile obisnuite erau de 7-8 centimetri.

Foto: sznews.com

Blana de veverita. Acest inedit tip de bani era folosit in Rusia.

Foto: sznews.com

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#bani ciudati lume, #cei mai ciudati bani , #bancnote