Ce te impiedica sa te imbogatesti rapid

Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 08:34
6613 citiri
Ce te impiedica sa te imbogatesti rapid
Foto: Infoniac

Exista o teorie conform careia marile averi evolueaza de-a lungul a trei generatii: prima generatie acumuleaza, a doua cheltuieste, iar a treia pierde ce a mai ramas din bani.

Si, chiar daca suntem tentati sa apreciem mai mult valoarea metaforica a unor asemenea idei decat realitatea lor, literatura universala abunda cu personaje scapatate, care risipesc ultimele ramasite din averea obtinuta cu truda de catre bunicii lor, comenteaza portalul infoniac.ru.

De altfel, nici astazi, bogatia nu este ceva perfect definit. Conform unui sondaj efectuat simultan in America si Europa, 7% din cei chestionati considera ca bogatia consta in valorile materiale achizitionate: masini, case, ambarcatiuni si altele.

Un numar mult mai mare, respectiv 33% din respondenti, considera ca a fi bogat inseamna sa ai atatia bani incat, oricat ai cheltui, tot ramai cu punga plina in ziua cand trebuie sa-ti incasezi salariul.

In proportie de 26%, cei chestionati considera ca ar fi cu adevarat bogati daca ar dispune de suficiente resurse pentru a renunta definitiv la serviciu si la salariu. Alti 17% considera, mult mai simplu, ca ar fi bogati daca ar dispune de un milion de dolari. Foarte putini au explicat ce au in vedere ca sa se imbogateasca.

Nu cheltui mai mult decat castigi

Creditul pentru nevoi personale este drumul sigur care te va mentine sarac. Potrivit aceluiasi sondaj, 52% din cei chestionati cheltuiesc mai mult decat castiga, consumand din propriile economii, din imprumuturi, iar 22% dintre acestia din credite bancare.

Marele dezavantaj al creditului consta in faptul ca el trebuie restituit, ceea ce inseamna ca nu vei putea face nici maine economii, ca ti-ai vandut si ziua de poimaine si ca nici nu stii cand iti vei reveni. Fara economii, n-ai baza materiala decat cel mult ca sa joci la loterie.

Creditul pentru afaceri

Acesta este cu totul altceva decat creditul pentru nevoi personale si ar putea constitui singura cale de acces la capital, cu cateva conditii:

  • sa ai un studiu de fezabilitate si un plan de afaceri bine gandite si aprobate de banca;
  • sa ai cu ce garanta creditul. Daca prezinti suficienta garantie, banca iti poate aceepta creditul girat cu insasi afacerea (un teren, un imobil, chiar si fondul de marfa), cu conditia sa ai o contributie personala in numerar, care poate fi cuprinsa intre 10 si 40%.

Daca n-ai cu ce sa contribui personal, inseamna ca nu prezinti suficienta garantie.

Arta de a pune bani de-o parte

Acelasi sondaj arata ca majoritatea celor care economisesc din venitul lunar pun de-o parte sub 5%. Pare neglijabil, dar cu timpul ajungi sa ai un depozit incomparabil cu un altul care nu economiseste nimic.

Fireste, un asemenea depozit nu pare suficient ca sa constituie capitalul necesar pentru a demara o afacere. Dar s-ar putea totusi sa fie de folos pentru pus in practica o idee simpla. Nu putine afaceri mari au pornit de la idei simple.

Greseala de a nu avea niciun plan

Nu oricine isi face un plan ajunge sa se imbogateasca, dar aproape nu exista caz cand cineva ar fi ajuns sa-si faca o cariera stralucita, fara sa-si fi facut ceva calcule dinainte. Cine porneste la drum, fara sa studieze harta, se rataceste sigur.

Greseala de a astepta o pleasca din senin

Chilipirurile sunt rare iar, daca se ivesc, nu esti singurul care pune ochii pe ele. Sunt amatori destui. Dar cel mai mare inconvienient este ca, asteptand chilipirul, incepi sa crezi in el, intre timp nu faci nimic altceva, contand ca n-a sosit momentul. Iar timpul trece.

In plus, nu e musai sa apara o pleasca din senin. Poate sa apara la fel de bine si un ghinion.

Riscul de a pune toate ouale intr-un singur cos

Operatorii de bursa stiu ca investitorii isi plaseaza banii in mai multe fonduri. Astfel scade sansa unui mare chilipir, ceea ce nu te ruineaza, dar scade si riscul unui mare colaps, ceea ce te-ar reduce la zero.

Chiar daca nu esti operator la bursa, merita sa inveti din experienta acestora. Micile economii bancare le poti plasa in 2-3 banci, valuta o poti plasa in 2-3 monede diferite, iar daca reusesti sa demarezi o afacere, cauta-i un obiect diversificat.

Disperarea

"N-am reusit nimic in viata", "Sunt dator vandut si n-am sanse", "Nu ma duce capul", "Am ghinion in toate". Esti cumva familiarizat cu asemenea reflectii? Ele duc la disperare si nu te lasa sa speri.

In orice caz, atat timp cat nu faci nimic pentru a schimba ceva, nici n-o sa se schimbe. Din pacate, disperarea a ajuns pentru unii un obicei, iar obiceiurile mor greu.

S-ar putea ca primul pas pentru iesirea din saracie sa fie tocmai invingerea vechilor obiceiuri. Cel mai greu e sa le descoperi. Odata descoperite, sa le invingi ar putea fi mai usor.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#plan de afaceri, #plan de fezabilitate, #iesirea din saracie , #economii