Ce s-a intamplat azi cu ROBOR dupa "taxa pe lacomie" anuntata de Teodorovici

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:57
Ce s-a intamplat azi cu ROBOR dupa "taxa pe lacomie" anuntata de Teodorovici
Foto: Arhiva Ziare.com

ROBOR la 3 luni a stagnat, miercuri, pentru a saptea zi consecutiv. Indicele in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei este miercuri de 3,04%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In 10 decembrie, ROBOR la 3 luni a scazut de la 3,08% la 3,04% si a ramas pana azi la aceasta valoare.

In ceea ce priveste indicele ROBOR la sase luni acesta a scazut, miercuri, la 3,33% de la 3,34%, valoare inregistrata marti.

Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Guvernul introduce "taxa pe lacomie" pentru banci

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat, marti seara, ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.

Una dintre ele este o taxa pe activele bancilor, pe care ministrul Finantelor a spus ca nu se sfieste sa o numeasca "taxa pe lacomie". Teodorovici a explicat ca bancile vor fi taxate diferentiat, in functie de nivelul ROBOR la 3 si la 6 luni, precizand ca spera sa obtina suplimentar 3,6 miliarde de lei in anul 2019.

Potrivit proiectului de ordonanta, institutiile financiar-bancare sunt obligate la plata unei taxe pe active, in situatia in care media trimestriala ROBOR depaseste pragul de 1,5%, denumit prag de referinta.

Prin institutie financiar-bancara se intelege oricare dintre urmatoarele persoane:

 • institutiile de credit, persoane juridice romane, definite, astfel, potrivit legii de organizare si functionare;
 • institutiile financiare nebancare, persoane juridice romane, inscrise in Registrul general tinut de Banca Nationala a Romaniei;
 • institutiile de plata, persoane juridice romane, care acorda credite legate de serviciile de plata;
 • institutiile emitente de moneda electronica, persoane juridice romane, care acorda credite legate de serviciile de plata;
 • alte persoane juridice, care desfasoara, potrivit legilor de organizare si functionare, activitati financiare;
 • sucursalele din Romania ale persoanelor juridice straine

Cotele taxei pe active se diferentiaza in functie de amploarea depasirii pragului de referinta, astfel:
 • daca media trimestriala a ratelor ROBOR este pana la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,2%;
 • daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 0, 51 - 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,4%;
 • daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,01 - 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,6%;
 • daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,51 - 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,9%.
 • Daca media trimestriala ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinta, cota taxei pe lacomie de 0,9 % se majoreaza progresiv cu cate 0,3 puncte procentuale la fiecare depasire cu cate 0,5 puncte procentuale, inclusiv, a pragului de referinta majorat cu 2 puncte procentuale.

Contribuabilii sunt obligati sa calculeze, sa declare si sa plateasca taxa pe active pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza.

Citeste pe larg despre fiecare masura propusa prin OUG de Ministerul Finantelor:
Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 - a fost publicat proiectul de OUG

Vasilescu (BNR): Vor creste costurile pentru debitorii bancilor. Statul e primul care pierde!

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), a declarat ca nu intelege taxa pe lacomie anuntata de ministrul Finantelor.

El a explicat ca nivelul ROBOR este imputabil intregii tari, el depinde de realitatile din tara si in primul rand de rata inflatiei si atunci nu se poate spune ca bancile sunt lacome, deoarece cresc acest indice din cauza unor dereglari ale sistemului economic.

"Nivelul ROBOR este imputabil intregii tari. ROBOR este o dobanda medie la care bancile se imprumuta intre ele. Sigur ca aceasta dobanda odata stabilita este stabilita pe mai multe termene, dar de obicei ROBOR la 3 luni si 6 luni, unul dintre ele este luat in calcul la rata lunara a creditelor.

Fiecare debitor care a luat un credit de la banca are de returnat lunar o rata care este de baza si la care se adauga un nivel al ROBOR. (...) Dar nu inteleg taxa pe lacomie. Cred ca aici este nevoie de o reflectie filosofica ceva mai adanca, pentru ca nu stiu a cui lacomie este.

Bancile, daca ar stabili singure ROBOR, statul ar putea sa spuna asa: ti-ai stabilit un ROBOR foarte sus, tu banca cutare, iata, esti lacoma si pentru aceasta lacomie eu, stat, sunt indreptatit prin Constitutie si prin legile tarii sa te taxez. Dar nu e asa!

Rata ROBOR este in functie de niste realitati din tara si, in primul rand, de rata inflatiei. Cand inflatia a fost timp de doi ani si jumatate la niveluri foarte joase, un an si jumatate a fost chiar sub inflatia medie, adica sub nivel zero, in toata acea perioada rata ROBOR a fost zero si ceva.

Cand rata inflatiei a inceput sa urce, in octombrie anul trecut, si nu a urcat din alt motiv decat din unul: socul creat de anumite autoritati de reglementare care au scumpit rand pe rand si periodic timp de mai multe ori, din octombrie anul trecut si pana in vara acestui an, energia electrica, energia termica, gazele naturale, produse ale caror scumpiri se reflecta in intregul tablou al preturilor. (...) Astea fac inflatie si ROBOR se umfla si el, pentru ca ROBOR e o dobanda si sunt doua surori siameze in economia unei tari, dobanda si inflatia", a explicat Vasilescu, marti seara, la Digi24.

Citeste si:

 Articol citit de 11103 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  untermensch
  19.12.2018, 14:13
  taxa pe prostime
  bancile nu pierd niciodata
  vor plati amarastenii care au credite
  19.12.2018, 12:56
  taxa pe lacomie... ce nume potrivit! cum se isterizeaza impricinatii
  :))) din ncauza acestei taxe o sa cada Cerul peste Pamant!
  v_sile
  19.12.2018, 16:34
  Da, dar nu ai inteles bine
  E vorba de lacomia guvernului. Orlando a primit ordin sa scoata din economie 10 miliarde de lei pe loc, ca nu se inchide bugetul. Deci cine e lacom aici?

  Si inca ceva, guvernul se comporta ca taranul care isi bate crunt gaina sa faca ouale mai des. Pana cand gaina a murit si nu a mai facut oua deloc.

  Prima reactie la dementa guvernamentala: firmele listate pe bursa de la Bucuresti au pierdut 6 MILIARDE de lei intr-o jumatate de zi. Banca Transilvania, cu capital majoritar romanesc, a pierdut 21% din capitalizarea bursiera.