Ce nu stiati despre bani? (Video)

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 18:15
10293 citiri
Ce nu stiati despre bani? (Video)
foto: AP

In plina era a cardurilor bancare si a platilor electronice, Statele Unite tocmai au lansat, pe 21 aprilie, noua bancnota de 100 de dolari, mai rezistenta si mai greu de falsificat ca niciodata.

Privind noul porteret al lui Benjamin Franklin, nu trebuie sa uitam ca bancnota nu este nicidecum o inventie americana. Primii bani de hartie au aparut in urma cu cateva sute de ani, in China antica, iar de atunci au contiuat sa se transforme si sa ne schimbe vietile, scrie Time.com.

Bancnota "3D" de 100 de dolari, lansata in SUA

Primii bani de hartie

Bancnotele de hartie au fost folosite pentru prima data in China, in timpul Dinastiei Tang (618-907 d.Hr.), in special sub forma biletelor de credit sau de schimb, iar abia dupa 500 de ani au inceput sa fie folosite si in Europa, in secolul al XVII-lea.

Banii de hartie s-au raspandit si in restul lumii, in urmatorii 200 de ani, insa China renuntase deja demult la bancnote, in 1455, dupa ce au fost tiparite atat de multe, incat si-au pierdut valoarea, iar tara a intrat intr-o grava criza financiara.

Originea simbolului $

Agentia guvernamentala responabila cu tiparirea bancnotei americane sustine ca simbolul universal al dolarului ($) s-a nascut din suprapunerea celor doua litere (PS) ce marcau valutele spaniole si mexicane, pesos.

Desi simbolul era extrem de raspandit si inainte de 1875, cand a fost lansat primul dolar american de hartie, acesta nu a aparut niciodata cu adevarat pe bancnotele americane.

Dolarii nu se pastreaza, se cheltuie

Toate bancnotele americane se uzeaza si trebuie scoase din circulatie, mai devreme sau mai tarziu, iar cu cat au valoarea mai mica, cu atat mai repede se vor uza.

Bancnota de un dolar, de exemplu, are o durata de viata de 21 de luni, in timp ce bancnota de 100 $, cu portretul lui Franklin, poate rezista mai mult de sapte ani de zile.

Serviciul Secret al Statelor Unite

Dupa Razboiul de Secesiune, falsificarea bancnotei americane a luat o amploare atat de mare, incat peste o treime din bancnotele de pe piata erau false.

Pentru a face fata noii amenintari, Guvernul american a creat o divizie speciala, in cadrul Departamentului Trezoreriei, menita sa puna capat falsificarilor dolarilor: Serviciul Secret al Statelor Unite.

Presedintele Abraham Lincoln a semnat decretul de infiintare al Serviciului Secret pe data de 14 aprilie 1865, chiar in ziua in care a fost asasinat.

Din anul 1901, cand a fost asasinat si presedintele William McKinley, agentii secreti au primit misiunea de a se ocupa personal de protectia presedintelui Statelor Unite.

Banii sunt murdari, la propriu

Majoritatea dolarilor americani sunt contaminati cu cocaina, deoarece traficantii de droguri obisnuiesc sa-si numere teancurile de bani cu mainile murdare de cocaina, iar dependentii prizeaza drogurile prin bancnote rulate.

Banii ajung apoi in bancomate, unde cocaina este transmisa si celorlalte bancnote, facand astfel ca un numar ingrijorator de dolari americani sa fie plini de droguri.

Mai mult, un studiu din 2002 arata ca 94% din bancnotele americane sunt pline de microbi, stafilococi si chiar materii fecale.

Cercetatorii sustin ca bancnotele sunt mai murdare chiar decat majoritatea toaletelor, iar spre deosebire de alte suprafete, pe care virusurile si bacteriile traiesc maxim 48 de ore, dolarii pot purta un virus gripal, de exemplu, pana la 17 zile.

Cea mai mare bancota din lume

Cea mai mare bancnota din lume este cea de 100.000 de pesos, emisa in 1998, de Filipine, pentru a marca un secol de la obtinerea independentei fata de Spania.

Bancnota aniversara, de marimea unei coli A4, a fost destinata doar colectionarilor, fiind pusa in vanzare pentru pretul de 180.000 de pesos, sau circa 3.700 de dolari.

Bancnota de un milion de lire

Banca Angliei a emis bancnote de un milion de lire in 1948, ca o masura temporara extraordinara, in perioada reconstructie a tarii, ca parte a Planului Marshall.

Bancnotele puteau fi folosite doar de catre Guvernul Statelor Unite si au fost retrase dupa numai cateva luni, iar foarte putine dintre acestea au reusit sa ajunga pe mana particularilor.

Una din cele doua bancnote de un milion de lire ce au supravietuit pana in zilele noastra a fost vanduta la licitatie in 2008, pentru suma de 120.000 de dolari.

Primul bancomat din lume

Inventatorul John Shepherd-Barron a construit primul bancomat in 1967, pentru banca britanica Barclays, din Londra.

Primul ATM din lume folosea un sistem de identificare PIN al cardurilor, ca si aparatele din ziua de astazi, insa informatiile erau stocate pe card cu ajutorul izotopului de carbon-14, care este radioactiv.

Spre deosebire de bancomatele din ziua de astazi, primele ATM-uri din lume nu percepeau niciun fel de comision la retragere.

Regina Elisabeta a II-a,

Portretul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a aparut, de-a lungul vremii, pe bancnotele emise in 33 de tari, de la Australia la Trinidad si Tobago.

Canada a fost prima tara care a folosit chipul Elisabetei a II-a pe o bancnota, in 1935, cand viitoarea regina a Marii Britanii era doar o printesa in varsta de 9 ani, iar de-a lungul anilor alte 26 de porterete ale Elisabetei a II-a au ajuns in buzunarele britanicilor si ale locuitorilor fostelor si actualelor colonii, dominioane si teritorii ale Reagatului Unit.

Desi majoritatea tarilor au incercat sa tina pasul cu varsta reala a reginei, Elisabeta a II-a ramane pururi tanara pe bancnotele din Belize, de exemplu, unde banii tipariti in 1980 foloseau un porteret al reginei din anii '60.

Bancnota cu 14 zerouri

Din cauza inflatiei excesive, ajunsa la un nivel incredibil de 231.000.000 %, ce a facut ca o paine sa coste 300.000.000 de dolari zimbabweni, noul guvern din Zimbabwe a emis, la inceputul acestui an, bancnota de 100 de trilioane de dolari.

Dupa cateva saptamani, conducerea tarii a decis totusi sa le permita cetatenior sa foloseasca valuta, reusind astfel sa mai reduca inflatia, in lunile urmatoare.

Au platit un salam cu patru saci de bani (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#bancnote hartie, #dolari americani, #istorie bancnote hartie , #bancnote