Ce inseamna demisia lui Ponta pentru leu: Posibile scenarii si efecte pentru cursul valutar

Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 13:50
13513 citiri
Ce inseamna demisia lui Ponta pentru leu: Posibile scenarii si efecte pentru cursul valutar
Foto: Arhiva Ziare.com

Demisia premierului Victor Ponta a fost un gest surprinzator de rapid, noteaza analistii ING Bank, care au evaluat ce impact va avea caderea Guvernului asupra monedei nationale.

"Premierul Ponta a demisionat. E un raspuns extrem de rapid la cererile facute de mii de oameni in strada, in noaptea anterioara, ca urmare a tragediei petrecute intr-un club de noapte (Colectiv - n.red.), care a provocat pana acum moartea a 32 de persoane", se arata in analiza ING Bank remisa Ziare.com.

Specialistii bancii olandeze arata cum sunt concentrate fortele politice in acest moment:

  • - PSD vrea sa ramana la guvernare si spera ca presedintele Klaus Iohannis sa nominalizeze un premier tot din randul social-democratilor;
  • - PNL vrea la guvernare, insa liberalii sunt oarecum nepregatiti, avand in vedere ca nu a fost lansata in spatiul public pana acum o guvernare din umbra, cu exceptia lui Catalin Predoiu, al carui nume a fost avansat de cateva ori drept propunerea PNL pentru premier.
  • - UNPR e dispusa sa sprijine orice coalitie guvernamentala post-Ponta.
  • - Presedintele Klaus Iohannis are atributia constitutionala de a nominaliza un nou premier, dupa consultarile cu partidele politice, avand in minte totodata structura Parlamentului.
  • Specialistii ING Bank au alcatuit cateva scenarii posibile:

    1. Guvern interimar (45% probabilitate), sprijinit de PSD si PNL, pana la alegerile generale din noiembrie 2016.

    Executivul ar urma sa fie condus de un tehnocrat, posibil apropiat de social-democrati, care insa ar trebui sa promoveze politicile promovate de Iohannis, fapt ce ar reduce derapajele fiscale si ar accelera reformele structurale.

    2. Alegeri anticipate (39% probabilitate), in absenta unui acord.

    De asemenea, presedintele are dreptul sa dizolve Parlamentul, daca doi dintre premierii desemnati nu sunt avizati. Acest lucru ar putea duce la 2 luni de instabilitate politica, urmate de campania electorala.

    3. Actuala coalitie ramane la putere, dar cu un alt guvern (15% probabilitate).

    PSD trebuie sa gaseasca o solutie sa ramana la putere alaturi de UNPR, pentru a putea guverna inca un an de zile, pana la alegerile generale. E posibil ca Gabriel Oprea sa fie inlaturat din toate functiile, pentru a multumi opinia publica.

    4. PNL va forma o coalitie cu partidele mai mici din actuala coalitie (10% probabilitate).

    PNL va suferi prejudicii grave de imagine daca se va alatura UNPR, tocmai de aceea acest scenariu are cea mai mica sansa de concretizare. Mai mult, Iohannis ar putea sa nu sprijine un guvern format din liberali, daca el considera ca fostii sai colegi nu sunt pregatiti sa preia puterea.

    Avand in vedere aceste scenarii, ING a mentionat si modul in care vor reactiona pietele financiare in fiecare caz:

    1. Leul va recupera rapid terenul rapid.

    Cursul ar putea ajunge la 4,50-4,52 lei/euro, pe termen scurt. In aceste conditii, liderii romani ar putea fi presati si mai mult sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International.

    2. Incertitudini pe termen nelimitat.

    In acest caz, cursul valutar va trece de 4,52 lei/euro, insa presiunea pe leu se va micsora daca alegerile viitoare vor da un castigator clar.

    3. O tranzitie lina ar putea inversa tendinta de depreciere pentru leu.

    4. Freamatul prelungit pe scena politica va dauna monedei locale, care se va deprecia dincolo de 4,52 lei/euro.

    Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
    #Ponta demisie evolutie curs, #Ponta demisie scenarii , #leu