Ce fac romanii cand au probleme cu banii: Cati incearca sa se descurce singuri si cati apeleaza la familie

Luni, 06 Iunie 2016, ora 23:03
3183 citiri
Ce fac romanii cand au probleme cu banii: Cati incearca sa se descurce singuri si cati apeleaza la familie
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape jumatate (43,5%) dintre romanii care stau prost cu banii incearca sa-si rezolve singuri problemele financiare, potrivit unui studiu recent.

Pe de alta parte, peste o treime (37,2%) apeleaza la familie, iar 4,4% cer ajutorul prietenilor (4,4%).

Datele au fost extrase dintr-un studiu privind educatia financiara, realizat la comanda companiei de recuperare a creantelor Kruk Romania.

Informatiile au fost colectate printr-un sondaj online, in perioada 16-26 mai, pe un esantion de circa 1.900 de persoane, din care 27,4% sunt studenti, respondentii avand varste cuprinse intre 19 si 35 de ani.

Aproape jumatate (48%) dintre participanti obtin venituri lunare mai mici de 2.000 de lei, 17% castiga intre 2.000 si 3.000 de lei, iar un sfert nu au venituri proprii, categorie in care se incadreaza studentii.

In cazul in care ajung la "ananghie" cu banii, una din zece persoane cere ajutorul atat parintilor, cat si prietenilor, insa doar sub 1% aleg sa ceara sfatul unui consultant financiar.

Foto: Studiu KRUK

Circa doua treimi (70%) recunosc ca au avut probleme financiare in familie, care au condus la discutii tensionate, 86% dintre respondenti afirmand ca dezbat aceste situatii acasa.

De asemenea, 65% spun ca tin o evidenta a cheltuielilor lunare, care includ facturi, intretinere, credite, sarbatori sau vacante.

Aproape toti (91%) considera ca un buget adaptat rational nevoilor proprii le-ar putea aduce economii, insa doar jumatate dintre participantii la sondaj sunt calculati tot timpul si isi planifica bugetul pe care il au disponibil lunar.

Desi romanii au invatat in copilarie de la parinti care este rostul banilor, in 86% din cazuri, majoritatea apreciaza ca familia sa, in speta parintii, nu detine suficiente informatii sau cunostinte financiare privind latura financiara a vietii.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#studiu bani romani, #romani probleme financare, #romani probleme bani , #financiar