Cateva curiozitati despre bani

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 07:46
10746 citiri
Cateva curiozitati despre bani
Foto: 1001 facts

Se zice ca banul are o putere de atractie satanica. El ridica oameni in slavi, ii tranteste la pamant, ii arunca in lupta unii contra altora, ii pune sa-si sacrifice totul, pana si viata.

Valoarea banilor a crescut si a scazut in timp, aducandu-le unora grandoarea, iar altora dezastrul vietii lor.

Si, totusi, banul nu este decat o banala hartie, in cel mai bun caz o bucatica de metal, ale carei sclipiri au luat mintile unora, dar l-au lasat absolut indiferent pe Robinson Crusoe, atunci cand, ajungand pe insula sa, a descoperit in buzunar cativa banuti de aur.

Banul poate fi o atractie bizara sau o curiozitate inedita, in functie de conjunctura in care se afla. Cateva asemenea curiozitati, unele cunoscute, altele uitate, merita rememorate.

1. In anul 1984, un telefon mobil (mult mai mare decat cele actuale) costa 4.195 de dolari. Putini si-l puteau permite.

2. In anul 1941, un litru de benzina costa, in SUA, 5 centi, iar, in Romania, un leu. Pretul unui ziar era, atunci, in Romania, trei lei, iar al unui bilet de tramvai 3 sau 4 lei, in functie de distanta.

3. O curiozitate actuala: intretinerea unui ursulet panda intr-o gradina zoologica este de cinci ori mai scumpa decat intretinerea unui elefant.

4. Statisticile americane arata ca posesorul unui caine de lux din SUA cheltuieste pentru animalul sau pana la 13.000 de dolari pe an.

5. Programul prin care s-a realizat prima aselenizare de catre americani a costat, la acea data, 23.000.000.000 dolari. Asta reprezinta exact cat costul intretinerii a 1.769.230 caini de lux.

6. Cheltuielile facute de stat pentru fabricarea unei bancnote de un dolar se ridica astazi la 3 centi. Fabricarea unei monezi metalice de 0,50 dolari costa 8 centi. Cat costa fabricarea unei bancnote la noi, asta nu s-a dat publicitatii. O fi o informatie clasificata?

7. Un tatuaj pretentios, executat de un artist profesionist, poate costa 30.000 dolari sau chiar mai mult.

8. Peste 20% din populatia planetei castiga, anual, sub 425 de dolari, respectiv 35,41 dolari pe luna - ceva ce depaseste cu putin un dolar pe zi.

9. SUA au cumparat teritoriul Louisiana, de 2.100.000 kmp, platindu-i statului lui Napolen Bonaparte mai putin de 8 centi hectarul. Este una din cele mai spectaculoase afaceri imobiliare din istorie.

10. In 1867, Alaska, teritoriu ce apartinuse Rusiei, a fost vandut Statelor Unite la pretul de 4,74 centi pe hectar, in total 7,8 milioane de dolari. Afacerea ar fi fost si mai spectaculoasa, dar Rusia nu si-a luat banii. A intervenit o terta persoana, cu pretentii.

11. Constructia vasului Titanic a costat, la inceputul secolului XX, 3 milioane de dolari, iar turnarea filmului despre acest vas, realizata dupa circa o suta de ani, a costat 100 de milioane de dolari.

12. Cel mai scump film mut din epoca de aur a filmului a costat 3,9 milioane de dolari: a fost filmul "Ben-Hur".

13. Cel mai mare succes de casa obtinut dintr-un film western a avut loc in 1990, pentru filmul "Dansand cu lupii": 394 de milioane de dolari.

14. O curiozitate actuala: in statiunea de cercetari McMurdo din Antarctica, populata cu 200 locuitori, a fost instalat un bancomat.

15. Fabrica de bere Guinness Brewery, fondata la 1759, in Dublin, a fost inchiriata, in acel an, de catre Arthur Guinness, cu pretul anual de 45 lire sterline, pe o durata de 9.000 ani. Contractul este in derulare, fiind valabil inca 8.748 de ani de acum incolo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#curiozitati bani , #bancnote