Cate miliarde de euro pierde, de fapt, UE ca urmare a sanctiunilor impuse Rusiei

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 08:16
2262 citiri
Cate miliarde de euro pierde, de fapt, UE ca urmare a sanctiunilor impuse Rusiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Exporturile UE in Rusia au scazut anul trecut cu 12,1%, iar volumul total al schimburilor comerciale dintre cele doua parti s-a diminuat, de la 326 de miliarde de euro la 285 de miliarde, ca urmare a sanctiunilor economice pe care si le-au impus reciproc dupa anexarea Crimeii, arata un raport al Comisiei Europene.

Rusia este al treilea partener comercial al Uniunii (8,4% din total), in timp ce europenii reprezinta cel mai important partener al Federatiei Ruse (48% din comertul exterior se desfasoara pe relatia Europa).

Uniunea exporta pe piata rusa masini, echipamente de transport, produse ale industriei chimice, medicamente, electrice si electronice, dar si produse agricole, acestea din urma fiind printre cele mai afectate de masurile de retorsiune luate de Federatie.

Anuntul FMI: Cat e de afectata Rusia de sanctiunile UE

Un document recent al Comisiei Europene estimeaza impactul sanctiunilor si contramasurilor la 0,3% din PIB-ul UE in 2014 si 0,4% in 2015.

In prognoza de primavara, Comisia aprecia efectul tensionarii relatiei bilaterale dintre cele doua parti la un sfert de punct procentual din cresterea UE in 2015.

Putin cere Occidentului sa anuleze sanctiunile economice impuse Rusiei

Potrivit Institutului Austriac de Cercetare Economica (WIFO), cele mai afectate vor fi statele baltice, Finlanda si statele din estul Uniunii, zone unde impactul va depasi media UE de 0,3% pe termen scurt si de 0,8% pe termen lung.

In termeni absoluti, cel mai mult are de pierdut insa Germania, principalul exportator in Rusia.

Pe sectoare, industria de echipament de transport din Italia are cel mai mult de suferit, exporturile acesteia prabusindu-se cu 42%.

Citeste mai departe despre UE isi contabilizeaza costurile sanctiunilor impuse Rusiei si ale contramasurilor Moscovei pe Curs de guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#sanctiuni Rusia UE, #costuri sanctiuni Rusia UE , #financiar