Cat iti ia banca sa ii utilizezi cardul

Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:38
4396 citiri
Cat iti ia banca sa ii utilizezi cardul

Cardurile de debit sunt instrumente de plata utilizate tot mai frecvent de catre romani, multi dintre acestia folosindu-le pentru incasarea salariilor.

Potrivit datelor bancii centrale, la sfarsitul anului trecut, existau 11.421.186 de carduri de debit valide in circulatie. Desi motivele pentru care este recomandat sa se utilizeze cardul in detrimentul cash-ului sunt nenumarate, exista insa si aspecte ce trebuie luate in calcul, precum costurile pe care le implica un astfel de instrument.

De regula, bancile percep comisioane pentru emitere, retragere numerar, interogare sold, de conversie valutara, reemitere PIN, dar si comision pentru modificare suma maxima ce poate fi retrasa zilnic in numerar prin ATM.

Este important de precizat faptul ca institutiile financiare nu percep comisioane pentru utilizarea cardurilor la comercianti sau pentru plata facturilor la ATM-urile institutiilor emitente.

Portalul de servicii financiare www.eFin.ro a analizat portofoliul de carduri de debit al primelor noua banci din sistem si va prezinta costurile aferente acestora.

Astfel, pentru emiterea unui card de debit Maestro sau Visa, BCR va percepe un comision de 10 lei, iar comisionul pentru retragere numerar la ATM-uri BCR este de 0,2%, minim 2 lei, in timp ce eliberarea de numerar de la ghiseele institutiei este taxata cu 0,5%, minim 5 lei.

Eliberarea de numerar de la alte banci costa 0,75% + 4,5 lei. Comisionul pentru interogare sold la ATM-urile institutiei este 0,2 lei, in timp ce la ATM-urile altor banci din tara si strainatate, interogarea disponibilului este taxata cu 2,5 lei. Comisionul de conversie valutara la tranzactii efectuate in alta moneda fata de cea a cardului este de 2%.

Citeste mai multe despre Cat iti ia banca sa ii utilizezi cardul pe Efin

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#costuri card debit, #comisioane card debit , #card