Cat de mult se bucura avocatii de efectele crizei

Autor: Paul Barbu - Redactor
Sambata, 26 Februarie 2011, ora 19:24
3886 citiri
Cat de mult se bucura avocatii de efectele crizei
Foto: broklinlawyersfirm.com

Se poate spune despre avocati ca ultimii doi ani au fost unii plini de activitate pentru ei. Aceasta perioada le-a adus profituri destul de bune unor case de avocatura.

Se pare ca, in 2010, piata de avocatura din Romania a atins, in totalul ei, 160 milioane de euro, nivel similar cu cel din 2009, ne-a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Ziare.com, Stefan Boboc, avocat coordonator "Boboc&Asociatii".

Pentru 2011, business-ul arata ceva mai promitator, avand in vedere ca avocatii se asteapta ca acesta sa creasca cu 15%. Cand fac aceste estimari, ei se bazeaza in primul rand pe previziunile economice care sunt pozitive pentru acest an.

Avocatii prevad in aceasta urmatoare perioada mai putine procese pe tema concedierilor de la stat, tocmai pentru ca este un an preelectoral.

"Intr-un an preelectoral este posibil ca sa existe si multa indecizie in acest domeniu si atunci numarul de concedieri sa nu fie atat de mare pe cat s-ar putea anticipa. De asemenea, trebuie vazute ce pachete de plati compensatorii va oferi Guvernul in aceste situatii", mai afirmat avocatul.

Coletarea taxelor se va lasa cu multe contestari

Intentia Guvernului de a creste gradul de colectare va genera un numar mai mare de controale din partea autoritatilor implicate in acest domeniu. In cele mai multe cazuri, contribuabilii vor raspunde prin contestarea majoritatii acestor decizii.

"Atat departamentele de consultanta in domeniul taxelor, cat si cele de litigii isi vor creste activitatea lucru care va mari nivelul incasarilor pe aceste domenii pentru societatile de avocatura", a mai spus Boboc.

Raul altora, binele avocatilor

Atat in cazurile de insolventa, cat si in recuperarea de creante, au existat cresteri in ponderea veniturilor pentru societatile de avocatura. In timpul crizei economice, termenul de incasare al facturilor emise a crescut foarte mult.

Unii operatori economici s-au gasit in situatia de nu mai putea sa continue activitatea. Din aceasta situatie au rezultat dosare de insolventa, unele materializandu-se in reorganizari ale societatilor, altele in falimente.

Avand in vedere faptul ca analistii economici prevad o timida crestere economica a Romaniei pentru anul 2011, in materia insolventei vom asista mai mult la reorganizari judiciare decat la falimente, deoarece creditorii vor dori sa-si recupereze creantele, chiar daca intr-o perioada mai indelungata, iar debitorii vor dori sa-si salveze companiile.

"Totodata, intarzierile de plata au dus la dosare de recuperari de creante, furnizorii dorind sa-si reduca termenul de incasare al facturilor si sa-si recupereze banii cuveniti. Atat in 2009 cat si in 2010 numarul acestor litigii a crescut si anticipam ca cel putin si in prima parte a anului 2011 numarul acestora sa fie in crestere", a mai spus oficialul casei de avocatura.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#avocati procese crestere afacere, #insolventa colectare faliment , #piata