Cat costa utilizarea cardului in strainatate?

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 20:34
6653 citiri
Cat costa utilizarea cardului in strainatate?

Utilizarea cardului in detrimentul cash-ului in vacantele petrecute in strainatate poate aduce un plus de siguranta si confort. Totusi, aceste avantaje sunt conditionate de anumite costuri.

Cea mai buna modalitate de a folosi cardul in strainatate este sa platesti cu el direct la comerciant, in conditiile in care banca nu percepe comisioane. Pe de alta parte, operatiuni precum interogare sold sau retrageri bani implica diverse costuri.

Daca esti posesorul unui card in lei, vei plati pentru fiecare tranzactie in alta valuta un comision de conversie valutara de pana la 2%. In cazul in care cardul este pierdut sau furat, costurile pentru inlocuire, precum si pentru eliberare de numerar in regim de urgenta sunt semnificative.

Portalul de servicii financiare www.efin.ro va prezinta costurile percepute de o parte din bancile din Romania pentru utilizarea cardului in afara tarii.

Astfel, in cazul cardurilor de debit in lei de la BCR emise pe conturi curente standard, institutia percepe un comision cuprins 1 leu si maximum 0,3% (5lei), in functie de tipul de card, pentru retragere numerar de la ATM Erste Group din strainatate (Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Serbia, Slovacia si Ucraina ), si un comision cuprins intre 0,75% - 1%, pentru retragerea de numerar de la POS/ATM -urile altor banci. Pentru conversie valutara, comisionul este de 2%. Contestarea nejustificata a unei tranzactii este taxata cu 30 lei.

Detinatorii cardurilor BRD vor plati un comision de 1,5% + 10 lei pentru retragerea de numerar de la ATM, de la alte banci din strainatate. Pentru inlocuirea cardurilor furate sau pierdute, in regim de urgenta, taxa solicitata variaza intre 148 si 225 dolari, in functie de tipul produsului bancar.

In ceea ce priveste cardurile de debit Raiffeisen Bank, pentru operatiunea de eliberare de numerar la ghiseele bancilor acceptatoare din strainatate se percepe un comision de 1%+4 euro/ dolari si de 1%+2,5 euro pentru retragerea de bani la ATM. Taxa de inlocuire a cardului de debit in regim de urgenta variaza intre 120 euro/dolari si 150 euro, iar cea de eliberare numerar in caz de urgenta intre 80 euro/dolari si 95 euro.

Posesorilor de carduri de debit Visa de la Bancpost li se percepe un comision de 1% + 2 lei (minim 8 lei), pentru retragerile de numerar de la ATM-urile/POS-urilor altor banci din afara Romaniei si 1,5 lei pentru interogarea soldului.

Furnizarea de informatii generale costa 7,5 dolari. In ceea ce priveste cardurile de debit MasterCard, retragerea de numerar de la ATM/POS din strainatate este taxata cu 1% +7 lei (minim 12 lei).

ING Bank percepe comisioane cuprinse intre 1%+10 lei si 2%+17 lei pentru retragere numerar la ATM sau ghiseu bancar in afara tarii.

Posesorii cardurilor de debit Alpha Card Visa Gold sunt taxati cu 2% din suma retrasa de la ATM sau ghiseu bancar in strainatate. Pe de alta parte, posesorilor AlphaCard Visa Credit li se percepe un comision de 1% (minim 4 euro) pentru retragerile de numerar de la ATM si de 3% (minim 4 euro) pentru eliberarea de numerar de la ghiseu.

Citibank percepe un comision cuprins intre 1% si 1,5% pentru retragerile de numerar de la ATM-urile altor banci din strainatate, iar pentru inlocuirea cardului de debit in regim de urgenta se percepe o taxa de 150 lei.

Detinatorii cardurilor de debit MasterCard de la OTP Bank in lei vor plati un comision de 1%+10 lei pentru retragerile de numerar la ATM-urile/EPOS-urile altor banci din strainatate si o taxa de 3,5 lei pentru eliberarile de numerar la ATM-urile OTP Group. Aceleasi comisioane sunt valabile in cazul cardurilor de credit emise sub sigla MasterCard sau Visa.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#costuri card strainatate, #plata card debit, #comisioane carduri , #card