Care sunt companiile etice? Vezi indicele bursier al Vaticanului

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 18:15
1921 citiri
Care sunt companiile etice? Vezi indicele bursier al Vaticanului

La inceputul acestei saptamani, a fost lansat primul indice bursier care acopera actiuni crestine, ca raspuns la cererea in crestere a investitorilor pentru asa-numite actiuni etice.

Indicele, numit Stoxx Europe Christian Index, este compus din 533 companii europene care isi obtin veniturile din surse acceptate si aprobate "in conformitate cu valorile si principiile religiei crestine", informeaza Financial Times.

BP, Nestle, Royal Dutch Shell si GlaxoSmithKline sunt printre companiile ce fac parte din acest indice. Sunt permise la listarea in indice doar companiile care nu fac bani din pornografie, arme, tutun, controlul nasterilor si jocuri de noroc.

Un comitet care include reprezentanti ai Vaticanului verifica actiunile listate, a caror selectie are la baza indicele bursier global al Europei - Stoxx Europe 600 Index.

Hartmut Graf, director executiv al Stoxx, a declarat: "Exista din ce in ce mai multi investitori care solicita un indice transparent care sa sprijine fondurile in incercarea de a identifica actiuni ale unor companii care sunt satisfacatoare din punct de vedere religios si care obtin profituri in linie cu valorile crestine".

Mark Robertson, director de comunicare la Eiris, grupul de verificare etica, a adaugat: "Incepand cu aceasta criza financiara si consecintele sale controversate pentru multe companii, din ce in ce mai multi oameni doresc sa investeasca bani intr-un mod etic".

Unele dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume, precum Aviva Investors, Axa Investment Managers si Henderson Global Investors, au construit fonduri etice, in ultima perioada, ca raspuns la cererea crescanda din partea propriilor investitori.

Biserica Catolica si Biserica Anglicana cauta de asemenea noi modalitati de investire a propriilor fonduri.

Fondurile etice au scopuri similare fondurilor crestine, desi nu interzic accesul banilor catre companii care au ca obiect de activitate controlul nasterilor si sunt mai preocupate de evitarea acelor companii care sunt daunatoare mediului inconjurator.

Noul indice, care este calculat atat in euro, cat si in dolari, intentioneaza sa dobandeasca rolul de punct de referinta pentru fondurile active in aceasta directie, ajutandu-le astfel sa-si masoare performantele.

Cererea pentru fonduri de investitii etice a crescut in ultimii ani pe fondul cresterii ingrijorarii in ce priveste mediul inconjurator, dar si datorita ingrijorarilor legate de modalitatile netransparente in care multe institutii financiare au facut bani in faza premergatoare crizei subprime.

Au fost creati, de asemenea, o serie de indici pe baza shariei. Acesti indici functioneaza pentru investitorii din lumea islamica.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#indice bursier Vatican, #fonduri etice, #efecte recesiune globala , #fonduri investitii