Care este pretul platit de Rusia pentru deprecierea rublei

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 17:17
4373 citiri
Care este pretul platit de Rusia pentru deprecierea rublei
Foto: Wikipedia

Banca Centrala a Rusiei a anuntat, luni, ca a realizat interventii in piata valutara in valoare de 113,64 miliarde de ruble (2,72 miliarde de dolari) pentru a apara moneda nationala.

Aceasta suma a fost cheltuita din rezervele internationale, joi, pe 23 octombrie, informeaza Moscow Times.

Rubla s-a depreciat din 28 februarie pana in prezent cu 15%, anunta si Bloomberg.

Nu este pentru prima data cand banca centrala intervine pentru a stabiliza cursul de schimb valutar.

6 miliarde de dolari, pretul platit de Rusia pentru deprecierea rublei

Pe 13 octombrie, guvernatorul Elvira Nabiullina a sustinut ca a cheltuit, in doar 10 zile, aproape 6 miliarde de dolari din rezervele internationale pentru a tine rubla in frau.

Ea a reiterat ideea ca incepand de anul viitor, banca centrala a Rusiei va interveni mai putin in piata monetara, lasand astfel cursul mai liber.

Luni, un dolar era cotat la Moscova cu 41,7975 de ruble.

O alta problema a tarii conduse de Vladimir Putin

Pe langa faptul ca este afectata de sanctiunile Occidentului, Rusia se mai confrunta cu o alta problema: scaderea pretului petrolului.

Pretul petrolului Brent, de referinta pe plan mondial, a atins saptamana trecuta cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, afundandu-se sub valoarea de 83 de dolari pe baril, de la 116 dolari in luna iunie.

Desi miercuri revenise usor, la 85 de dolari pe baril, analistii cred ca pretul risca sa scada chiar sub 80 de dolari, cu pierderi de miliarde de dolari pentru Rusia, al carei buget este obtinut pe jumatate din exporturile de petrol si gaze.

Pretul scazut al petrolului impinge Rusia spre recesiune

Astfel, o pierdere de 10 dolari pe baril costa Rusia 500-600 de miliarde de ruble pe an - echivalentul a 12,2 pana la 14,6 miliarde de dolari, potrivit Nataliei Orlova, economist-sef la Alfa Bank.

Asta in conditiile in care contextul geopolitic si pretul scazut al petrolului au redus deja bugetul Rusiei cu o suma egala cu 4% din PIB.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Rusia depreciere rubla, #depreciere rubla, #Rusia scadere pret petrol , #moneda