Cand finetea artei lui Grigorescu sau Luchian bate rigiditatea financiara a bursei

Autor: Paul Barbu - Redactor
Sambata, 26 Martie 2011, ora 19:26
2398 citiri
Cand finetea artei lui Grigorescu sau Luchian bate rigiditatea financiara a bursei
Foto: Ziare.com

Peste doua saptamani, Romania va avea activ primul fond de investitii in arta si pare sa se adreseze persoanelor care au lichiditati financiare disponibile de cel putin 5.000 de euro, in conditiile in care, in alte state, astfel de fonduri sunt "populate" de cei care detin milioane de euro sau dolari.

Fondul administrat de Certinvest va functiona ca un instrument inchis de investitii si isi propune sa adune peste 5 milioane de euro de la investitori, mizand pe un randament anual de 15%, asta in euro. Reprezentantii Fondului au declarat pentru Ziare.com ca vor sa ajunga la acest castig anual prin detinerea unor vehicule investitionale care plaseaza banii intr-un portofoliu diversificat de lucrari de pictura si sculptura, create de artisti romani.

In Romania, fondurile inchise de investitii nu au dus-o prea bine in ultimul an. Prea putine sunt cele care au avut un randament notabil, chiar daca investitiile lor nu au fost plasate in arta. Fondul Euro, administrat de Globinvest a reusit un profit de peste 26% in ultimele 12 luni, majoritatea investitiilor fiind orientate spre actiuni cotate, potrivit informatiilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri.

Peste hotare, fondul "Fine Art" anunta in ianuarie ca pe 2010, a reusit un profit de 34% din piesele de arta pe care le-a tranzactionat. In comunicatul fondului se anunta ca in aprilie 2009 a cumparat o pictura foarte valoroasa pentru 3,3 milioane de dolari si opt luni mai tarziu au vandu-o cu 4,5 milioane de dolari. Grupul care administreaza fondul Fine Art detinea 12,5% din respectiva pictura.

Certinvest vrea oameni cu bani

Potrivit oficialilor Certinvest "investitia minima este de 5.000 euro, iar subscrierile sunt premise pana la concurenta sumei de 5.000.000 euro. Dupa atingerea acestei sume, emisiunea de unitati de fond va fi suspendata". Numarul de investitori este greu de estimat, dat fiind tipul de clienti care si-au exprimat interesul pentru acest produs.

"Acestia variaza de la investitori care au disponibilitati de 7.000-8.000 euro pana la asa-numitii investitori de tip HNWI (High Net Worth Individual - Persoane cu Valoare Neta Mare), pentru care disponibilitatile financiare depasesc 30.000 de euro", spun reprezentantii Certinvest.

In alte state europene acest gen de investitori, care vor sa investeasca intre 100.000 si un milion de euro, sunt introdusi la categoria sub-HNWI. Adevaratii investitori sunt cei care dispun de lichiditati intre 1 si 5 milioane de euro.

Un raport al Capgemini din 2010 arata faptul ca la nivel global, peste 25% din investitiile emotionale realizate de persoanele cu disponibilitati financiare ridicate (asa-numitii HNWI) erau plasate in obiecte de arta.

Exista atractivitate, dar si riscuri

Daca ne uitam la evolutia pietei romanesti de arta, se observa o crestere valorica sustinuta, atat oferta in usoara crestere, atrasa de cotarea incurajatoare a multora dintre artisti in ultimii doi ani, cat si cererea in crestere, atrasa de vizibilizarea pietei si in special a accesibilitatii ei. Asteptarile sunt, ca in urmatorii ani, aceste tendinte sa se accentueze.

Dar, ca orice alta investitie, ea comporta unele riscuri. Avand insa in vedere dezvoltarea sustinuta a pietei pe acest segment, cresterea numarului de case de licitatii, oportunitatile investitionale (retrocedarea de colectii intregi) si interesul in continua crestere manifestat pe piata, perspectivele se arata optimiste.

Licitatiile in arta dau semne bune

Licitatia de Primavara 2011 a realizat o valoare totala de 1.268.575 euro schimband fundamental clasamentul celor mai scumpe opere de arta vandute in Romania si a reusit nu doar una, ci primele doua vanzari de peste 200.000 euro. Dupa ce "Licitatia de Iarna" 2010 a depasit pentru prima data pragul psihologic de 1 milion de euro, reusind vanzari totale de 1.289.400 euro, urmatoarea licitatie mare, aceasta, reuseste o performanta la fel de importanta, potrivit reprezentantilor Artmark.

Rezultatul este semnificativ pentru procesul accelerat de dezvoltare in care se afla piata de arta, licitatiile devenind locul in care ofertele de calitate intalnesc un numar tot mai mare de colectionari moderni si investitori.

Cele mai ridicate valori atinse:

1. Nicolae Grigorescu, "Carciuma la Rucar" - 230.000 euro

2. Nicolae Grigorescu, "La marginea padurii" - 200.000 euro

3. Stefan Luchian, "Flori de primavara", 155.000 euro

4. Ion Tuculescu, "Mare fermecatoare", 105.000 euro

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#fonduri investitii arta, #Grigorescu Luchian Certinvest, #Fine Art , #fonduri investitii
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
sa vezi spalare de bani la Bombonel-Nastase....care deja furase lucrari de la Muzeul National de Arta...plus bratari dacice....