BNR a inundat piata cu bani, pentru a opri cresterea ROBOR. E cea mai mare operatiune de acest gen din ultimii 17 ani

Luni, 29 Octombrie 2018, ora 22:03
BNR a inundat piata cu bani, pentru a opri cresterea ROBOR. E cea mai mare operatiune de acest gen din ultimii 17 ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Pentru a opri cresterea indicilor ROBOR, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut, luni, a opta operatiune repo din acest an si cea mai mare din ultimii 17 ani, de cand sunt afisate datele de pe site-ul institutiei: 16,65 miliarde de lei.

Anterior, cea mai ridicata operatiune repo a fost de 13,85 miliarde de lei, fiind facuta la 25 iunie 2012, la o dobanda de 5,25% si o scadenta la 7 zile.

Operatiunile repo sunt tranzactii reversibile, destinate injectarii de lichiditate, in cadrul carora BNR cumpara de la institutiile de credit active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a rascumpara activele respective la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei.

Economistii se asteptau la operatiunea repo.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"Lipsa de cash a continuat vineri, in conditiile in care ratele de finantare care includ randamente tranzactionate au accelerat de la un obisnuit 5% pana la 8%. Credem ca BNR va injecta lichiditate, astazi, prin intermediul operatiunii sale repo, pentru a acoperi deficitul", se mentioneaza intr-o analiza a ING Bank, semnata de Ciprian Dascalu, economistul sef, si Valentin Tataru, economist.

Mai mult, economistii UniCredit Bank, Anca Maria Negrescu si Laurian Georgescu, au precizat, inca de la inceputul acestei luni, ca lichiditatea din piata este de asteptat sa fie scazuta in octombrie, care este o luna de varf in ceea ce priveste platile catre bugetul de stat.

Pe scurt, la finalul fiecarei luni, lichiditatea din piata interbancara scade pe fondul faptului ca bancile sunt obligate sa-si faca rezervele minime obligatorii si contribuabilii trebuie sa-si achite taxele si impozitele. Fenomenul se accentueaza pe inceput de trimestru, asa cum este luna octombrie.

Precum celelalte sapte operatiuni repo, suma atrasa luni a fost cea oferita de Banca centrala, iar valoarea celor opt operatiuni nu poate fi cumulata. In plus, dobanda pentru toate cele opt operatiuni a fost de 2,5%, cat este dobanda de politica monetara incepand cu 8 mai 2018, si maturitatea la 7 zile. BNR face operatiuni, indiferent de tipul acestora, doar in cursul fiecarei zile de luni, daca este zi lucratoare.

Rezultatele operatiunii de luni s-au vazut in piata. Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut luni la 3,34%, de la 3,38% vineri. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare lei cu dobanda variabila, a inregistrat luni un nivel mai redus, de 3,53%, fata de cel de 3,58% de vineri.

In plus, cursul de schimb leu-euro a fost aproape de stagnare, fiind la un nivel de 4,6628 lei luni, fata de 4,6630 lei vineri. De asemenea, dolarul, care in Romania este cotat prin comparatie cu euro, s-a depreciat luni cu 0,41%, fata de vineri, pana la 4,0898 lei.

La 1 octombrie, BNR a facut a saptea operatiune repo din acest an, in valoare de 9,7 miliarde de lei, rostogolind-o pe cea din saptamana precedenta, de la 24 septembrie, cand, dupa o pauza de doua saptamani, BNR a reluat operatiunile repo, inundand piata cu 6,51 miliarde de lei.

In august, Banca centrala a Romaniei a reluat operatiunile repo, dupa opt luni de pauza, pentru a tempera cresterea indicilor ROBOR, care reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei si care este stabilita zilnic, ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de 10 banci selectate de BNR, astfel incat sa previna situatia din septembrie 2017.

Citeste si:

 Articol citit de 6684 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  topor
  30.10.2018, 14:45
  Zau?
  De fapt, banca nationala nu stie cum sa dreaga busuiocul dupa ce un an de zile a facut tot posibilul ca sa destructureze economia cu un ROBOR artificial, da de cade guvernul, iar acum cand se apropie de sfarsitul anului si guvernul nu a cazut se grabeste sa ia unele masuri, pana nu e prea tarziu, ca sa dreaga prostia facuta un an intreg. De ce nu a intervenit periodic, cum facea sub presedentia lui basescu? Atunci facea eforturi disperate sa nu piarda controlul, iar acum, parca asta urmarea. Cand o sa fie schimbat securistul din fruntea bancii, ca in ultima vreme a luptat tot impotriva tarii si economiei ei?
  Cu toate astea, un lucru e de laudat- Economia nu mai este la cheremul bancii nationale, se poate descurca si fara "ajutorul" ei, as zice chiar impotriva "ajutorului" ei.
  30.10.2018, 07:59
  Idioten pesede
  arunca lu lei tramvai in trinotri,asistati,bugetari,sparlamentari,pe scurt,drojdia societatii ,in loc de investitii si creste inflatia cit casa.Cei mai afectati vor fi cei cu salarii mici,care se vor mira(aia care au votat pesedeaua)cum de au mai multi bani dar cumpara mai putin cu ei,pe scurt traiesc mai rau decit inainte.Uite fraierilotr,de aia,ca luati lei hirtie.Venezuela,we are coming!