Bloomberg: Francul elvetian scade accentuat, ceea ce e neobisnuit in situatia unui conflict iminent. Oligarhii rusi ar putea fi de vina

Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 12:42
12335 citiri
Bloomberg: Francul elvetian scade accentuat, ceea ce e neobisnuit in situatia unui conflict iminent. Oligarhii rusi ar putea fi de vina
Foto: Arhiva Pixabay

Francul elvetian a cunoscut, saptamana asta, o neobisnuita scadere, in ciuda statutului sau de activ de neclintit in timpul turbulentelor de pe piata. Francul a scazut la cel mai slab nivel fata de euro, din ianuarie 2015, in timp ce yen-ul japonez a castigat teren.

Asta, in contextul in care Donald Trump a amenintat Siria cu un atac cu rachete, a amplificat scandalul taxelor cu China si a dispus noi sanctiuni impotriva oligarhilor rusi.

"Francul elvetian este condus, predominant, de fluxurile de capital pentru moment, iar sanctiunile din Rusia acopera si companii elvetiene in care au investit rusi", a spus Manuel Oliveri, specialist in valute al Credit Agricole SA. El da ca exemplu Sulzer AG (companie elvetiana in care actionar majoritar era un oligarh rus): "Cresterea nevoii de lichiditate a rusilor si lipsa apetitului pentru bani cash in Elvetia schimba corelatia francului cu sentimentul de risc", a adaugat specialistul, precizand ca speculatia de pe piata referitoare la acest aspect nu a putut fi confirmata.

Statele Unite au impus noi sanctiuni Rusiei, saptamana trecuta, ca raspuns la actiunile desfasurate in Siria si incercarea de a subjuga democratiile occidentale. Asta a dus la o scadere dramatica a rublei, dar si a actiunilor din Rusia.

Aceste sanctiuni includ masuri precum sistarea accesului la piete financiare globale pentru miliardari care au legaturi cu Kremlinul.

Scaderea francului elvetian a fost proportionala cu miscarile bruste ale pietelor din Elvetia. Actiunile Sulzer au scazut miercuri inainte de a inregistra cea mai mare crestere din ultimii 21 de ani joi, dupa ce compania a anuntat ca sanctiunile SUA nu i se mai aplica, dupa ce oligarhul rus Viktor Vekselberg (care era printre cei sanctionati) si-a redus participatia in companie pana la sub 50%.

Pe pietele de obligatiuni, randamentul datoriei guvernamentale elvetiene de doi ani a crescut la cel mai inalt nivel, joi, in timp ce randamentele germane au scazut.

"Francul elvetian a fost prins temporar in sanctiunile impuse Rusiei", a spus Peter Rosenstreich, sef in market strategy la Banca Swissquote. "Pentru o economie mica si deschisa precum cea a Elvetiei, sa fii prins intr-un razboi geopolitic este extrem de riscant. Elvetia inca pune valoare pe siguranta si viata privata. Atunci cand este amenintata in vreun fel, anumiti investitori devin agitati".

In orice caz, statutul francului elvetian a pierdut teren, relativ, in fata yenului, in acest an, in timp ce Banca Nationala Elvetiana ramane reticenta in a se indeparta de retorica sa privind moneda "foarte apreciata".

A.D.

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#franc elvetian scadere, #sanctiuni Rusia efecte franc elvetian , #franc elvetian