Bitcoin, moneda virtuala care a innebunit speculatorii - Ce poti cumpara (Video)

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 08:37
17191 citiri
Bitcoin, moneda virtuala care a innebunit speculatorii - Ce poti cumpara (Video)
Foto: thestatelessman.com

Moneda virtuala Bitcoin castiga tot mai mult teren in urma problemelor care au lovit Ciprul, insa unii analisti se tem ca aceasta ar putea fi o bula speculativa.

La inceputul acestei saptamani, cotatia a ajuns la valoarea maxima absoluta, de 200 de dolari, realizand astfel un salt urias, avand in vedere ca la finalul lunii februarie, ea valora doar 20 de dolari, scrie CNBC.

Internautii pot schimba monedele Bitcoin in bunuri si servicii. In prezent, exista 10 milioane de astfel de monede in circulatie.

Conform sursei citate, cotatia a crescut atat de mult din cauza incertitudinilor legate de celelalte unitati monetare si a crizei bancare din Cipru.

Numele de Bitcoin se refera la programul open source pentru folosirea monedei, dar si la reteaua peer-to-peer (persoana la persoana) pe care acesta o formeaza. Fata de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazeaza pe o banca sau pe un stat, ci foloseste o baza de date distribuita pentru a inventaria tranzactiile.

Acestea nu sunt controlate de nicio banca, astfel ca acesti bani sunt greu de urmarit si de impozitat. Pe viitor e posibil sa primim Bitcoins, in loc de bani, de la bancomate.

Business Insider a realizat o lista cu explicatii legate de aceasta moneda.

Ce este Bitcoin?

Bitcoin este o moneda digitala, descentralizat si anonima, care a aparut in 2008, dupa ce o persoana, sub pseudonimul "Satoshi Nakamoto", a publicat un raport in care a descris cum ar putea functiona aceasta moneda. Dupa doar un an de zile, aceasta a inceput sa fie tranzactionata.

Exista doua posibilitati prin care poti obtine Bitcoins: le poti cumpara cu banii conventionali sau poti "sapa" dupa ele, adica iti poti folosi calculatorul sa "vaneze" un numar format din 64 de cifre. Dupa ce rezolvi mai multe puzzle-uri, vei concura cu alti utilizatori pentru generarea numarului pe care reteaua Bitcoin il cauta. Daca al tau calculator il descopera, atunci vei primi 25 de monede Bitcoin. Procesul implica calcule matematice foarte complicate.

De tinut minte este faptul ca sistemul Bitcoin este descentralizat, adica nu depinde de o banca centrala si este programat sa ofere un numar limitat de monede intr-un anumit timp.

Mai concret, el este setat in acest moment sa emita 25 de Bitcoins la fiecare 10 minute. Astfel, in 2140, numarul total de monede va ajunge la 21 milioane.

Cu alte cuvinte, sistemul se sustine singur, este codat, complet anonim si nu este supus inflatiei.

Cat valoreaza si ce poti cumpara

In acest moment, o moneda Bitcoin valoreaza 68 de dolari, inregistrand un declin fata de inceputul saptamanii, din cauza analistilor care au iesit in presa externa si au sustinut ca reprezinta doar o bula specualtiva. Pentru a vedea rata de conversie, poti accesa site-ul preev.com.

De-a lungul existentei sale, moneda a evoluat extrem de mult, avand in vedere ca la lansare puteai cumpara cu un dolar 1.309,03 de Bitcoins.

De asemenea, prin intermediul unor platfome speciale, precum mtgox.com, poti cumpara de la alti utilizatori aceste monede sau le poti transforma in bani reali.

Bitcoins sunt anonime, deoarece sunt bazate pe un sistem descentralizat. Ele nu depind de nimic altceva decat de sistemul propriu, pentru ca nu exista o structura centrala (cum sunt bancile nationale, in cazul banilor conventionali) care sa le faca sa dispara sau sa le influenteze intr-un alt mod. Pe scurt, se pierde usor urma lor si nu poate fi localizat cel care achizitioneaza un produs prin aceasta metoda.

Faptul ca iti asigura anonimitatea iti da posibilitatea sa cumperi unele lucruri interzise, precum droguri sau arme, insa piata a inceput sa iasa din zona ilegala, astfel ca unele hoteluri, precum lantul Howard Johnson, accepta plata si prin Bitcoins.

In plus, exista si unele magazine online prin care poti cumpara produse electronice cu astfel de monede, un exemplu in acest sens fiind BitElectronics.net.

De ce mi-ar pasa? Este legala?

Bitcoins ar putea face in curand parte din viata noastra de zi cu zi, in conditile in care cu ajutorul lor poti face tranzactii online complet anonime si pot fi schimbate in orice moneda nationala.

Autoritatile din Statele Unite nu sunt ingrijorate din cauza banilor virtuali, pentru ca nu au o valoare fizica si nu sunt asemenatoare cu dolarul.

Primul bancomat de Bitcoins, in Cipru?

Din dorinta de a simplifica accesul la Bitcoins, seful agentiei de monitorizare a monedelor din toata lumea, TDV Media, lucreaza la lansarea unui bancomat care sa permita utilizatorilor administrarea conturilor in moneda virtuala.

"Am conceput un ATM pentru Bitcoins pentru ca accesul la ele era cam dificil. Se pot comercializa prin intermediul serviciilor de schimb valutar de pe Internet, dar nu este chiar atat de simplu", a declarat Jeff Berwick, CEO-ul TDV.

ATM-ul Bitcoin are un software care activeaza un sistem automatizat cu dublu sens pentru schimbul valutar. Utilizatorii pot depozita titluri financiare fara acoperire daca vor ca balanta lor de Bitcoins sa creasca si le pot schimba in numerar.

Berwich spune ca oamenii se intreapta catre aceasta moneda pentru ca este singura care opereaza intr-o piata cu adevarat libera, Internetul.

"Sunt inovatii interesante care pot aparea pe o piata libera. Te uiti la Bitcoin si vezi o moneda cu totul noua, complet descentralizata, tranzactii anonime au loc incredibil de rapid gratuit, totul conceput de piata libera", a adaugat Berwick.

Ce cred analistii

David Jones, analist la IG Markets, sustine ca monedele Bitcoin iti pot oferi o senzatie de stabilitate si siguranta, avand in vedere ca au o limitare in ceea ce priveste numarul lor, intocmai ca aurul, scrie CNBC.

"Un important factor pentru care aceste monede virtuale sunt atat de atractive este ca nu sunt supuse unor reglementari, astfel ca nicio alta autoritate nu le poate influenta, valoarea lor fiind data doar de tranzactiile facute pe sistemul respectiv.

Insa acest lucru are si un dezavantaj, avand in vedere ca cineva poate patrunde, la un moment dat, ilegal in sistem si isi poate genera o multime de Bitcoins. Este posibil ca cotatia lor sa urce, insa nu mi-as pune pensia la bataie pentru ele", a precizat analistul.

Apple ar putea lansa iPad-uri noi în luna mai. Cu ce vor fi dotate cele mai performante tablete ale companiei
Apple ar putea lansa iPad-uri noi în luna mai. Cu ce vor fi dotate cele mai performante tablete ale companiei
În luna mai, două noi generaţii de tablete Apple sunt pregătite pentru lansare, vizate fiind seriile iPad Pro şi iPad Air. Apple va lansa, în luna mai, noi tablete iPad Pro şi iPad Air,...
România, țara muncii ieftine: Decalaj imens între salariu și un nivel de trai decent. Sociolog: ”Este clar că foarte mulți o duc greu”
România, țara muncii ieftine: Decalaj imens între salariu și un nivel de trai decent. Sociolog: ”Este clar că foarte mulți o duc greu”
Mâna de lucru din România este aproape cea mai ieftină din Uniunea Europeană, arată ultimele date Eurostat, publicate miercuri, 27 martie. În același timp, datele despre productivitatea...
#moneda virtuala Bitcoin, #ce este Bitcoin, #Bitcoin valoare dolari, #tranzactii Bitcoin , #moneda