Bitcoin, moneda digitala perfecta, noua frontiera a platilor online

Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 09:59
8438 citiri
Bitcoin, moneda digitala perfecta, noua frontiera a platilor online
Foto: ADN Kronos

Bitcoin, moneda virtuala creata in 2009 de Satochi Nakamoto, al carei traseu este cu neputinta de urmarit, noua frontiera a tranzactiilor online, aduce cu sine si riscurile ilegalitatilor corelate.

Caracterul sau complet anonim o transforma in instrumentul ideal de plata pentru operatiunile traficantilor de arme si droguri sau pentru alte actiuni ilegale, care presupun plati electronice dificil de identificat de autoritati, relateaza ADN Kronos.

Bitcoin este asadar un cutit cu doua taisuri. Pe de o parte, ofera libertate deplina platilor electronice si inflatie zero, dar, pe de alta parte, devine mana cereasca pentru lumea interlopa.

Principiul pe care se bazeaza moneda lui Nakamoto este acela de creare si transfer de bani utilizand criptografia in locul canalelor oferite de autoritatile centrale, pentru a se putea pastra anonimatul si a se evita traditionalele procese economice grevate de taxe, comisioane si conditii impuse de banci.

Bitcoin este asadar moneda virtuala lipsita de o entitate centrala de gestiune, cu neputinta de urmarit sau de manipulat valoric, speculativ si creata intr-o retea peer to peer: moneda poate fi utilizata de cei ce au descarcat anonim un software dedicat open source, in masura sa faciliteze fluxurile de plati si incasari.

Intrarea in universul acestui inedit cash digital nu este un proces imediat, dar nici dificil - pentru a demara o tranzactie cu bitcoin este necesara crearea unei pusculite virtuale prin intermediul unei componente "client" sau a unui site dedicat.

Moneda virtuala poate fi pastrata in pusculita propriului PC, riscand sa se piarda totul odata cu defectarea acestuia, sau poate fi arhivata online.

Pentru a castiga rapid ceva moneda electronica bitcoin, pot fi completate asanumitele "bonus programs" regasite pe o serie de site-uri care permit acumularea unor mici sume in schimbul anumitor actiuni, cum ar fi participarea la sondaje, testarea unor aplicatii noi sau vizualizarea unor continuturi publicitare.

O alta varianta ar fi accesarea site-urilor care faciliteaza schimbul direct, un bitcoin valorand circa 3,8 euro.

Caracteristicile fundamentale ale acestei monede sunt foarte clare: poate fi transferata intre oricare doua "noduri" de pe Internet, tranzactiile fiind ireversibile si imediate, necesitand doar cateva secunde pentru transmiterea in sine si un interval care variaza intre 10 si 60 de minute pentru verificare.

Algoritmul care se afla la baza acestui software de creare a monedei bitcoin permite atingerea unui prag de 21 de milioane de bitcoin, ca valoare maxima admisa.

Dezavantajele pe care le prezinta moneda bitcoin sunt insa legate tocmai de usurinta cu care se pot executa tranzactii anonime, fara inregistrarea miscarilor la nivelul unei entitati centrale, devenind astfel instrumentul perfect pentru toate operatiunile ilegale, subliniaza sursa.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#moneda virtuala perfecta bitcoin, #noua metoda tranzactionare online , #moneda