Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

BCE va tipari peste 1.000 de miliarde de euro pentru a opri declinul pietelor financiare

Joi, 19 Martie 2020, ora 12:54
5958 citiri
BCE va tipari peste 1.000 de miliarde de euro pentru a opri declinul pietelor financiare
Foto: Arhiva Ziare.com

Banca Centrala Europeana (BCE) a lansat o noua schema de achizitii de obligatiuni de urgenta, de 750 de miliarde de euro, aducand valoarea totala a programului pentru acest an la 1.100 de miliarde de euro, pentru a opri declinul provocat pe pietele financiare de pandemia de coronavirus, care provoaca temeri privind impactul asupra economiei si noi temeri legate de viabilitatea uniunii monetare.

Activitatile economice din Europa sunt in mare parte blocate de masurile de carantina adoptate de guverne pentru a tine sub control epidemia, iar pietele financiare au scazut puternic, punand in umbra recesiunea profunda provocata de criza financiara globala din 2008 si ridicand intrebari legate de coeziunea zonei euro in perioade de stres, noteaza Reuters.

Aflata sub presiunea necesitatii de a actiona pentru a reduce costurile de imprumut pentru tarile indatorate afectate de epidemie, cum este Italia, BCE a lansat o noua schema de achizitii de obligatiuni, aducand valoarea achizitiilor din acest an la 1.100 de miliarde de euro, noile achizitii convenite reprezentand 6% din PIB-ul zonei euro.

"Timpurile extraordinare necesita actiuni extraordinare. Nu exista limite pentru angajamentul nostru fata de euro. Suntem hotarati sa utilizam tot potentialul instrumentelor noastre, in cadrul mandatului nostru", a declarat presedintele BCE, Christine Lagarde, dupa o sedinta de urgenta organizata miercuri seara.

Achizitiile de obligatiuni vor continua pana se va incheia "faza de criza" a epidemiei, iar in activele eligibile vor fi incluse pentru prima oara hartii comerciale non-financiare, potrivit BCE.

Desi actiunile globale au continuat sa scada dupa decizia BCE, euro s-a mentinut constant, iar randamentele obligatiunilor statelor periferice in blocul comunitar au scazut, in frunte cu cele ale Italiei.

Randamentul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani a scazut cu 0,9 puncte procentuale.

Masura BCE este un semnal clar ca nu va fi tolerata cresterea spread-ului intre randamentele obligatiunilor statelor membre, observata in Italia si Grecia in ultimele zile.

Achizitiile de active includ pentru prima oara si obligatiuni elene, care erau excluse din achizitiile BCE din cauza nivelului scazut al ratingului de tara.

Ministrul elen de Finante, Christos Staikouras, a spus ca decizia face ca obligatiuni de 12 miliarde de euro sa fie eligibile pentru achizitiile de active ale BCE, reprezentand un sprijin vital pentru Grecia, care depinde in mare masura de turism.

BCE a mai anuntat ca este pregatita sa creasca marimea si durata achizitiilor de active, daca va fi necesar, si ca va evalua orice constrangeri care impiedica aceste achizitii, facand referire la o regula care limiteaza detinerea a peste o reime din obligatiunile unei tari.

BCE a mentinut in schimb dobanda cheie la -0,5%, asa cum a procedat si joia trecuta, acesta fiind un alt semn ca reprezentantii bancii considera ca o astfel de masura ar face mai mult rau decat bine.

Joia trecuta, BCE a aprobat un pachet de stimulare de amploare, dar masurile i-au dezamagit pe investitori, care au pus sub semnul intrebarii angajamentul anterior al fostului sef al BCE, Mario Draghi, de a face "tot ceea ce este necesar" pentru salvarea euro.

Principalii indici bursieri europeni au inceput tranzactiile de joi in scadere, dar unii indici au trecut ulterior pe crestere, piata fiind insa extrem de volatila.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#masuri economice coronavirus, #coronavirus economie , #euro