Banii romanilor zac in depozite si evita alternative cu pana la 10% randament

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 11:4048056 citiri
Banii romanilor zac in depozite si evita alternative cu pana la 10% randament

In conditiile in care pietele financiare si tranzactiile bursiere sunt parte a cotidianului in toate statele dezvoltate, in Romania, investitorul la bursa ramane un personaj exotic.

Participarea cetateanului la tranzactii bursiere este extrem de scazuta, in general din cauza lipsei de educatie financiara si implicit din necunoasterea variantelor alternative.

Romanii tin in depozite bancare peste 154 de miliarde de lei la dobanzi sub pragul de 1% pe an, in conditiile in care bursa rasplateste investitorul 70% din timp cu aproximativ 10% pe an.

Depozite in crestere - Dobanzi in scadere

Potrivit ultimului raport BNR, 154,5 miliarde lei (aproximativ 34 miliarde de euro) zac pur si simplu in depozite. Dobanda primita este putin peste 1% in cazul celor mai bune produse de economisire, din care se scad impozitele, comisioanele, alte cheltuieli cu conturile si evident, subtila taxa a inflatiei.

De cele mai multe ori, produsele bancare de economisire produc pierderi deponentului.

Depozitele sunt inca "la putere" si asta nu pentru ca ar lipsi alternativele de plasament, ci pentru ca ofera un anumit grad de siguranta, care este, cel putin aparent, tot mai redus pentru valorile de peste 100.000 de euro si DOAR in limita sumelor pe care Fondul National de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar le are la dispozitie, pentru sumele mai mici.

Garantarea este inexistenta pentru depozite mai mari de 100.000 de euro si discutabila pentru sume mici.

La finele anului trecut, suma disponibila pentru a compensa deponentii in cazul unor nedorite falimente bancare era de doar 4,5 miliarde lei sau 1 miliard euro. O garantie nici pe departe suficienta, in conditiile in care tot mai multi romani duc tot mai multi bani la banci.

Paradoxal, valoarea depozitelor atrase de la populatie a crescut cu 50% in ultimii 5 ani, in conditiile in care rata medie a dobanzii a scazut sub 1%!


Sursa: BNR - raportul "Structura depozitelor atrase si a creditelor acordate pe tipuri de sectoare institutionale - Depozitele atrase pe tipuri de sectoare institutionale"
75% din averea financiara a romanilor 'zace' in depozite cu dobanda 1% si risc de contraparte in crestere, evitand investitiile.

Asta in conditiile in care politica Bancii Centrale Europene este clar una anti-deflationista, adica de descurajare a depozitelor si de incurajare a investitiilor. BCE intentioneaza sa duca dobanda pe 10, 20 sau 30 de ani spre 0, motiv pentru care tipareste lunar 80 miliarde Euro pentru cumpararea de obligatiuni.

Depozite Bancare vs. Investitii pe Bursa

In consecinta, cel putin din perspectiva raportului dintre riscurile asumate si castigurile potentiale, balanta incepe sa incline tot mai putin in favoarea clasicelor depozite bancare. Iar asta face din eventualele alte tipuri de plasamente / investitii alternative tot mai viabile, chiar daca si acestea la randul lor, prezinta riscuri deloc de neglijat - proportionale insa cu potentialul de castig.

Astazi, investitiile imobiliare necesita sume mari si nu sunt foarte lichide si atractive. Obligatiunile emise de statul roman ofera un randament usor peste cel bancar si sunt supuse riscului valutar. In acelasi timp, pietele financiare si tranzactiile bursiere ofera potential de randamente superioare, cu riscuri ajustabile si cea mai buna lichiditate.

10% este randamentul mediu istoric oferit de bursele de actiuni incepand cu 1926.

In conditiile in care peste 40% din castigurile anuale sunt generate de dividende, reinvestirea acestora ar duce cifrele mult mai sus pentru investitori.

73% din timp bursa si-a rasplatit investitorii in ultimii 90 de ani.

Este procentul de timp in care barometrul bursei - indicele SP 500 - a crescut in valoare incepand cu 1926.

Cu toate acestea, astazi, doar 0,1% dintre romani tranzactioneaza la bursa!

Deloc surprinzator tinand cont ca Romania ocupa locul 124 la nivel global si ultimul in UE la capitolul educatie financiara. Cu alte cuvinte, 78% dintre romani sunt considerati analfabeti financiar.


Sursa: Admiral Markets - indicele SP500 in platforma de tranzactionare

Oportunitati

Investitorul poate sa beneficieze de aprecierea preturilor activelor financiare, dar si de veniturile oferite de acestea (dividende in cazul actiunilor si indicilor sau dobanzi in cazul perechilor valutare).

Cele mai tranzactionate instrumente sunt perechile valutare, actiunile siindicii bursieri, petrolul si aurul.

Cu ajutorul contractelor derivate (CFD-uri), investitorul poate profita nu doar de cresterea, dar si de scaderea pretului activului suport, imobilizand doar o mica parte din valoarea de piata a acestuia (tranzactionarea in marja).

Cum trebuie procedat

Formula cea mai simpla de acces facil la bursa este aceea de a deschide un cont de tranzactionare la un broker reglementat. Se alimenteaza contul cu bani, se obtine accesul la platforma online de vizualizare a pietei si tranzactionarea poate incepe.

Investitorul poate simula cu bani virtuali, gratuit si fara niciun risc, conditii reale de piata, utilizand platforma pentru desktop, aplicatiile pentru Android si iOS sau chiar direct din browser accesand web.admiralmarkets.com.

Succesul sau esecul depind doar de abilitatea celui care tranzactioneaza.

Cel putin la inceput, alegerea unui broker merita luata in considerare. Este recomandat ca brokerul sa fie reglementat de o autoritate prestigioasa, de preferat FCA UK, sa fie inregistrat la ASF cu Sucursala si sa detina conturi bancare segregate in Romania.

Momentan, in Romania, o singura casa de brokeraj care ofera acces la pietele internationale, indeplineste aceste conditii si poate oferi cel mai inalt grad de securitate financiara.

Exista o suma minima de la care investitorii se pot gandi la tranzactionarea pe bursa - minim 1.000 RON sau 200 EUR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News