Bancile din Grecia s-au prabusit

Marti, 04 August 2015, ora 12:185581 citiri
Bancile din Grecia s-au prabusit
Foto: helex.gr

Actiunile bancilor elene inregistreaza si marti declinuri semnificative la Bursa de la Atena, aproape de limita maxima de variatie permisa intr-o zi, in timp ce indicele principal ASE a scazut cu 4,5%.

Luni, indicele ASE al Bursei de la Atena a inchis in scadere cu 16,2%, la 668,06 puncte, cel mai redus nivel inregistrat vreodata, transmite Reuters.

Marti dimineata, actiunile Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Eurobank inregistrau un declin de aproape 30%, nivelul maxim permis de Bursa din Grecia.

Recapitalizarea bancilor elene este pe ordinea de zi a discutiilor dintre reprezentantii Ministerului de Finante de la Atena si cei ai creditorilor internationali. Din cauza retragerilor masive din depozite si a majorarii creditelor neperformante, se estimeaza ca principalele banci din Grecia au nevoie de o majorare a capitalului cuprinsa intre 10 si 25 miliarde de euro.

O veste buna si una proasta pentru Grecia. Ce se intampla cu Bursa de la Atena

Bursa de Valori de la Atena a fost redeschisa luni, dupa cinci saptamani in care activitatea a fost suspendata. A fost cea mai indelungata perioada din anii '70 in care activitatea pietei bursiere a fost oprita.

Tranzactiile cu actiuni au fost oprite incepand cu data de 29 iunie, cand Guvernul elen a inchis bancile si a impus restrictii asupra miscarilor de capital, in contextul retragerilor masive de fonduri din banci de catre deponentii ingrijorati de intreruperea discutiilor dintre Grecia si creditorii sai internationali.

Bancile s-au redeschis dupa cateva zile

Bancile grecesti s-au redeschis pe 20 iulie, dar au ramas in vigoare, cu unele relaxari, restrictiile asupra miscarilor de capital. Limita maxima a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este fixata la 420 de euro pe saptamana, in loc de 60 de euro pe zi cum a fost stabilit initial, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

Creditorii eleni depind de fondurile oferite de Banca Centrala a Greciei, cu aprobarea BCE, pentru a putea ramane pe linia de plutire pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele saptamani.

Grecii au nevoie doar in august de 24 de miliarde de euro ca sa nu inchida bancile

Recent, agentia de evaluare financiara Moody's estima ca, indiferent daca autoritatile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internationali, bancile grecesti vor avea nevoie de recapitalizare, iar Banca Centrala Europeana va continua sa joace un rol important in calitate de creditor si furnizor de lichiditate.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News