Avertisment dupa aprecierea brusca a francului elvetian: E un tsunami

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 18:25
7019 citiri
Avertisment dupa aprecierea brusca a francului elvetian: E un tsunami
Foto: Wikipedia

Exportatorii elvetieni, printre care se numara Swatch Group AG si Richemont, au inregistrat, joi, o scadere importanta pe bursa, dupa ce banca centrala a tarii a decis sa renunte la pragul minim de curs, masura provocand o apreciere brusca a monedei locale.

"Actiunea de azi (joi - n.red) a bancii centrale este un tsunami, avand in vedere ca vor fi afectati exportatorii, industria turismului si, in final, toata tara", a precizat directorul executiv al producatorului de ceasuri Swatch, Nick Hayek.

"Nu am cuvinte", a adaugat acesta, citat de Bloomberg, informeaza Business Times.

La bursa din Elvetia, compania de ciment Holcim, prezenta si in Romania, a scazut cu 21%, iar producatorii de ceasuri Swatch Group AG si Richemont au inregistrat un recul de 9%.

Per total, indicele bursier SMI este mai mic cu 8% fata de debutul sedintei, cel mai mare declin inregistrat in aceeasi zi din octombrie 2008.

Un franc puternic reprezinta o provocare importanta pentru exportatorii mari, dar si pentru companiile de marime medie care au fabrici aici, unde muncitorii castiga unele din cele mai mari salarii din Europa.

Producatorii de ceasuri aduna mai mult de o zecime din totalul livrarilor in afara tarii, in frunte aflandu-se branduri precum Rolex, Omega sau Cartier.

Industria nu avea oricum o situatie prea buna.

Exporturile acestor produse au crescut cu doar 2,3% in primele 11 luni din 2014, mult mai mic fata de avansul de 22% inregistrat in 2010.

A disparut pragul de curs

Francul a avansat puternic dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis, in mod neasteptat, sa renunte la pragul de curs de 1,2 franci pentru un euro, precizand ca acesta nu mai este justificat.

Masura a fost instituita in 2011 pentru a proteja tara de criza datoriilor suverane din zona euro.

Veste proasta pentru romanii cu credite in franci: Moneda elvetiana a crescut vertiginos

"Afacerea noastra este orientata catre export", a explicat un reprezentant al companiei de medicamente Actelion, care a avertizat faptul ca o mare parte din veniturile obtinute de pe piata americana, precum si cele din Europa, se vor afla sub semnul intrebarii.

Presiunea pe pragul de curs valutar a crescut in ultima vreme, odata cu speculatiile conform carora Banca Centrala Europeana se pregateste sa tipareasca bani pentru achizitia de obligatiuni.

Operatiunea este cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa (quantitative easing - QE, in engleza) si este vazuta ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispozitia BCE pentru revigorarea inflatiei, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de numai 0,05%, iar neincrederea privind efectul masurilor deja adoptate de institutie este in crestere.

La cat a ajuns francul

Francul se tranzactiona, joi dimineata, la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, dupa ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro, relateaza Bloomberg.

De asemenea, moneda elvetiana a crescut cu 26% fata de dolar, la 81 de centime pe unitate.

Curs euro-leu: Francul o ia la galop - ce face moneda europeana

In Romania, cotatia a ajuns la 4,3287 lei/unitate, in crestere cu mai mult de 15% fata de sedinta precedenta, cand a fost de 3,7415 lei/unitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#exporturi apreciere franc elvetian, #efecte apreciere franc elvetian , #bursa