Avem echipa, avem valoare, dobanda noastra este cea mai mare!

Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 17:35
Autor: Petrisor Peiu
Avem echipa, avem valoare, dobanda noastra este cea mai mare!

Et in Letitia ego!, exclama in cor politicienii care ne conduc, dirijati ideologic de doamna culturii politice de pe la noi, inegalabila si vesela Maria Grapini. Aceasta a inlocuit mitica Arcadie cu mai prozaica Letitia, o tara de dansii inventata, locul in care Darius Valcov si Orlando Teodorovici se pot rasti in voie la nerusinatul Robor, in vreme ce se imprumuta de 3 miliarde de euro intr-o singura zi, fara a sufla un singur comunicat oficial.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Sub privirile de caprioara incoltita ale lui Mugur Isarescu, protejati barbateste de intaia mustata a tarii, copiii-minune ai finantelor mioritice au organizat o mega-sesiune de prostire a romanilor, sesiune care s-a bucurat de un succes teribil. Astfel, romanii au aflat si s-au indignat de faptul ca platesc cele mai mari dobanzi la credite din Europa, ca urmare a unei conspiratii globale prin care bancherii strani de la Bucuresti au tras in veniturile noastre cu ucigatoarea arma a Robor-ului, un nume menit sa provoace fiori. Dar aceiasi romani nu s-au prins de faptul ca tevatura Robor era, de fapt, menita sa ascunda operatiunea discreta "3 miliarde de euro imprumut cu cea mai mare dobanda din Europa", operatiune nascuta din proasta guvernare in forma continuata.

Et in Letitia ego!, exclama in cor politicienii romani, suspinand dupa amintirea Arcadiei lor, un loc unde poti sa sfidezi 20 de milioane de oameni, mintindu-i ca este nedrept sa plateasca dobanzile cele mai mari. Asta in vreme ce in tara reala, in Romania in care traim cu totii, dobanzile pleaca deja de foarte sus, pentru ca acolo se afla de fapt costul banilor pentru Romania ca tara, o tara care, in loc sa fie condusa de romani, este condusa de letitienii Dancila, Valcov, Teodorovici sau Grapini. Si ca sa fim sinceri, toate partidele care au condus Romania sunt vinovate de acelasi lucru: toate au proiectat si modelat o tara greu de finantat.

Romania plateste, de cativa ani, cea mai mare dobanda la imprumuturile sale externe dintre toate tarile Uniunii Europene. Dar pentru ca nu putem compara mere cu pere, sa comparam mere cu mere si sa vedem cum stam fata de vecinii nostri de suferinta din Estul fost comunist si din afara zonei Euro: daca noi ne imprumutam la dobanzi de 4,79%, ungurii o fac la dobanzi de 2,68%, polonezii la 2,69%, cehii la 1,76% si bulgarii la 0,68% (toate acestea sunt rate de dobanda la imprumuturi pe termen lung -10 ani).

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Iata o selectie a tarilor cele mai "vulnerabile" din statisticile Bancii Centrale Europene, dupa noi fiind Italia:

Sursa: AICI

Iata, de exemplu, cum a evoluat randamentul obligatiunilor maghiare in ultimii ani:


Acum randamentul obligatiunilor poloneze:


Sau al celor bulgaresti:


Si al celor romanesti:


Sursa comuna: (Banca Centrala Europeana)

Polonia (dreapta) si Ungaria au urmatoarele rating-uri ale creditului pe termen lung:


Romania are rating BBB- (perspectiva stabila) de la Fitch, Moody's ne-a notat cu Baa3 (la fel ca pe unguri), iar de la Standard Poor's am capatat ratingul BBB-/A-3, apropiat de cel al maghiarilor, cu perspectiva stabila, in urma unei telenovele de inceput de martie.

Pe de alta parte, cu numai 35%, Romania are a patra cea mai "usoara" datorie externa raportata la PIB din UE. Polonia are un grad de indatorare de peste 50%, iar Ungaria de peste 73%. Bulgarii au doar 23%, insa:

Si atunci, cum se explica faptul ca Bucurestiul trebuie sa plateasca cea mai mare dobanda pentru banii pe care ii imprumuta? Sa fie un complot universal impotriva noastra? Sa fie mana lui Soros? Ei bine, da, este un complot impotriva Romaniei! Este complotul operatiilor aritmetice elementare, cu participarea perversa a bazelor statisticii si a infamelor reguli ale economiei. Toate lucreaza impotriva echipei geniale de finantisti romani, compusa din inventivul Darius Valcov si playboy-ul Orlando Teodorovici.

Si acum sa venim la cifrele care conteaza, oameni buni:

Pentru inceput, iata cum arata balanta contului curent al Ungariei, cu linia punctata indicand fara dubiu faptul ca, inca din 2010, Ungaria are un excedent de cont curent, anul trecut de aproape 4% din PIB, adica vreo 6 miliarde de dolari:


Sursa: AICI
Polonia, pe de alta parte, are, in 2018, un deficit de cont curent de 4 miliarde de dolari (dupa doi ani de excedente, care inseamna 0,6% din PIB. (sursa: AICI).

Bulgaria a avut, tot in 2018, un excedent de cont curent de 4,6% din PIB, adica aproape 3 miliarde de dolari. Republica Ceha a avut si ea un excedent de aproape 1 miliard de dolari al contului curent, adica 0,4% din PIB.

Romania, ei bine, Romania a avut, in 2018 un record al deficitului de cont curent de 10 miliarde de dolari, adica 4,6% din PIB! Oare nu vi se pare ca Romania face nota aparte in ansamblul Europei de Est? Adica ungurii produc cu 6 miliarde de dolari mai mult decat consuma, bulgarii produc cu 3 miliarde de dolari mai mult decat consuma, cehii produc cu 1 miliard de dolari mai mult decat consuma, polonezii produc cu 4 miliarde de dolari mai putin decat consuma, iar romanii produc cu 10 miliarde de dolari mai putin decat consuma! Pai, orice bancher sanatos la cap si-ar taia o mana sa poata credita Ungaria sau Bulgaria sau Cehia, si-ar da un deget sa poata credita Polonia si ar cam stramba din nas daca ar trebui sa imprumute bani romanilor. Aceasta strambatura din nas inseamna, insa, dobanzi mai mari, nu rictus pe fata de piatra a bancherilor.

Dar cand se uita bancherii mai atent pentru ce se imprumuta romanii, oare ce vad? Pai, simplu: Romania ia credit pentru a creste salariile administratiei umplute de cumetrii pesedistilor, pentru pensiile speciale ale unei armate suprapopulate de judecatori, procurori si politisti, care nu fac decat sa protejeze liderii politici, infractorii si propriile rude si care se mai si imbogatesc din asta. Romania nu foloseste creditele pentru constructia de autostrazi (avem de doua ori mai putini km de autostrada decat ungurii si de opt ori mai putini decat polonezii), nu foloseste creditele pentru modernizarea caii ferate (ia incercati sa mergeti cu trenul de la Bucuresti la Cluj, la Iasi sau la Timisoara!), nu foloseste creditele nici pentru constructia de centrale electrice, nici pentru constructia de spitale sau de universitati, nici pentru conducte de gaze, nici macar pentru dezvoltarea Portului Constanta. Ungaria vecina construieste o centrala atomica gigant la Paks, are de trei ori mai multi km de conducte de gaze decat noi, nu mai spun de spitale sau de universitati.

Bancherii care iti dau bani au o singura grija: de unde ii dai inapoi. Si nu poti sa ii dai inapoi decat daca produci mai mult decat consumi, decat daca exporti mai mult decat importi, decat daca iti construiesti infrastructura, nu supermarket-uri.

A doua grija a bancherilor este sa aiba de la cine sa ceara banii inapoi si se pare ca si aici avem o problema: Romania se depopuleaza intr-un ritm incredibil: populatia Romaniei a scazut cu 16% dupa 1990, in vreme ce a Poloniei a ramas la acelasi nivel, a Ungariei a scazut cu doar 5%, iar a Cehiei a crescut modest, cu 2%. Cine zice ca depopularea este o fatalitate a Estului minte: nu toate tarile estice au pierdut populatie in proportiile uriase in care a pierdut Romania!

Iata, oameni buni, motive suficiente ca bancherii sa ne ofere noua cei mai "scumpi" bani din UE: cheltuim prea mult, cheltuim pe prostii si devenim prea repede mult prea putini. Nu exista nicio alta conspiratia globala anti-romaneasca in afara aritmeticii si a regulilor sale.

O armata de politicieni venali si mincinosi ne otravesc zilnic cu lozinci false, denuntand ipocrit o oculta financiara care ne da credite scumpe numai ca sa-i saboteze pe ei. Nu, Roborul prea mare este consecinta politicilor gaunoase, de a pune paie peste focul consumului, de a proiecta si mentine o tara cu deficite comerciale si bugetare imense, o tara cu supermarket-uri in loc de fabrici moderne, o tara in care fiecare parinte viseaza sa isi trimita copilul in afara granitelor.

Imprumuturile romanilor sunt scumpe pentru ca ele sunt menite sa plateasca si ceasurile de fite ale ministrului de finante, si escapadele acestuia in cluburi unde o sticla de apa costa cat un salariu de profesor, sunt scumpe pentru ca ele sunt menite sa plateasca si pensiile speciale ale mult prea multor categorii de protejati ai politicienilor, sunt scumpe pentru ca ele sunt menite sa plateasca si cadourile catre Irinuca si excursiile din Brazilia...

Imprumuturile romanilor sunt scumpe pentru ca am avut si avem un guvern cu oameni care nu stiu sa scrie corect si nu pot sa vorbeasca corect, pentru ca am avut si avem un guvern care nu stie ce sa faca, dar rage la toti cei care stiu ce sa faca, pentru ca guvernatorul Isarescu nu este preocupat decat de torturile sale aniversare, nu de Romania, pentru ca cei care ar putea vorbi se rusineaza sa o faca, iar cei care sunt platiti sa vorbeasca nu stiu cum sa o faca.

Da, Romania este o tara bogata in resurse si fiecare roman il poate linistit cita pe Goethe, cu al sau "Jurnal italian": "Auch ich war in Arkadien geboren", dar modul in care suntem condusi ar trebui sa ne faca furiosi si nicidecum resemnati.

Et in Arcadia nos! (vorba lui Cosbuc), dar ceea ce nu stiu inca politicienii care si-au rapus cu vitejie indicatorul propriei nepriceperi, Robor-ul, este ca expresia "Et in Arcadia ego!" apare in celebrul tablou de la Louvre al lui Nicolas Poussin (intitulat "Les bergers d'Arcadie") pe o piatra funerara si poate fi vazuta si ca un "Memento Mori"...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).Despre ce vrei sa scriem?

 Articol citit de 19845 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  PSD.Erie
  07.04.2019, 21:16
  Toarasi,domne, io propui sa nemprumutam la chineji, ca iei ie fratii
  nostri, nu imperalistii astia angloamericani si engleji.
  Ca lao adica, dacai lamureste toarasa Veorica casa vie la noi, chinejii vreau sa spui, atuncea neam rezolvat, sicu datoria la Femeiu sicu caldura dela iarna, ca zice unii ca daca toti chinejii sar apuca sa bata din palme, sar face atata caldura, ca nu near mai trebui termocentrale.

  TRAIASCA ROBORU !

  P.S. Oare nu vi se pare ca Romania face nota aparte in ansamblul Europei de Est? Adica ungurii produc cu 6 miliarde de dolari mai mult decat consuma, bulgarii produc cu 3 miliarde de dolari mai mult decat consuma, cehii produc cu 1 miliard de dolari mai mult decat consuma, polonezii produc cu 4 miliarde de dolari mai putin decat consuma, iar romanii produc cu 10 miliarde de dolari mai putin decat consuma!
  profesoru
  07.04.2019, 08:12
  Articolul e corect, evident. O observație însă aici: ”populatia
  populatia Romaniei a scazut cu 16% dupa 1990, in vreme ce a Poloniei a ramas la acelasi nivel, a Ungariei a scazut cu doar 5%, iar a Cehiei a crescut modest, cu 2%. Cine zice ca depopularea este o fatalitate a Estului minte: nu toate tarile estice au pierdut populatie in proportiile uriase in care a pierdut Romania!" - unele au pierdut chiar mai mult: "de la prăbușirea comunismului, Romania a pierdut 1/6 din populație și anume peste 3,6 milioane de oameni, iar Bulgaria a pierdut 1/5 din populație, Lituania 1/4, Letonia 1/3". Și Croația stă foarte rău. Adică onest ar fi să prezinți intreaga perspectivă, nu doar ceea ce iți convine ție https://www.capital.ro/depopularea-europei-centrale-cati-cetateni-pierde-romania.html
  v_sile
  08.04.2019, 12:19
  Afirmatia e totusi corecta
  "Scaderea populatiei in Est nu e o fatalitatea". Cand arati ca sunt 4 tari care nu au trecut prin asta, ai deja demonstratia ca nu e o fatalitate, adica ceva de neevitat.

  Ca e posibil si probabil, e adevarat. Tarile din est sunt mai sarace si deschiderea pietei muncii duce la asta.

  Si solutia e destul de clara, o arata si nu stiu ce stiu comandat de guvern zilele astea. Nu salariile ca atare tin oamenii sa nu plece, deja salariile au ajuns rezonabile in polii de dezvoltare (Bucuresti, Cluj, Timisoara-Arad, chiar Iasi). Nivelul general slab de dezvoltare a infrastructurii, a sistemului de educatie si sanatate, a serviciilor publice din administratie, astea fac oamenii sa plece. Ori asta pare sa fie absolut ultima prioritate a guvernarii actuale. In afara de o iluzorie crestere de venituri pentru bugetari si pensionari, restul nu conteaza.
  valll
  07.04.2019, 07:02
  Se ofera cineva?
  Dupa aproape 30 de ani suntem in masura sa facem un bilant: tara a saracit, iar unii dintre noi, care ar trebui exact identidicati, s-au imbogatit peste masura. Economia construita cu sacrificii in comunism prin ambitia celui pe care l-am impuscat, a fost spulberata si, cu toata risipa, s-a scurs totusi in buzunarele unora, care apar cam prea bombate. Iar noi, care mai de care, nu stim decat sa ne vaicarim.
  Spune dl Peiu ca prostii vorbesc, ne conduc, iar desteptii nu indraznesc sa vorbeasca. Incep sa ma cam indoiesc ca aceia sunt chiar destepti, ca in tara asta exista oameni cu adevarat destepti. Daca ar exista, ar vorbi clar, limpede. Ar indrazni, ar actiona. Nu ar accepta sa-i inglodam in datorii pe cei care vin dupa noi pentru a plati cadourile Irinucai, ifosele gascanului de la Finante, pensii si salarii speciale pentru sustinatorii mafiei de la conducere.
  Am ajuns la concluzia ca suntem un popor incapabil sa-si poarte de grija. Ce e de facut? Sa gasim un alt popor mai destept decat noi ca sa ne infieze? Sa ne poarte de grija ca sa nu ne prabusim, sa fim si noi, in sfarsit, condusi!
  07.04.2019, 04:34
  a murit bear grylls...
  incercand sa supravietuiasca o luna in romania cu salariul minim pe economie...
  Corect
  07.04.2019, 04:03
  adevarat...
  Un articol exceptional,in nota celor scrise de dl Peiu.Fatul ca Romania importa tot si exporta ft putin,duce inevitabil la cresterea alarmanta a deficitului de cont curent.Avem cel mai bun pamint din Europa dar importam legume de la turci sau chiar din Israel.O tara fara industrie ,fara proiecte economice se imprumuta cu dobanzi mai mari.In afara de Dacia,plus ceva pe la Craiova,industria noastra e inexistenta.Cei din zona de retail,isi trimit profitul si dividendele in tarile de origine.Romania este o tara fara industrie,fara agricultura performanta.Avem un consum mare dar dezvoltarea pe consum e pacaleala.Imprumutam bani cu dobanzi mari,daca i-am baga in investiti ar fi ceva dar noi imprumutam bani sa acoperim gaurile facute de pensii speciale sau campanii electorale.Situatia e aproape fara iesire,viitorul e sumbru.
  EstVest
  07.04.2019, 01:23
  Sintem niste pirliti din cauza ca votam cu picioarele.
  Sper sa dam faliment ca sa ne disciplineze bancherii. Cu GIO-ul lui Dragnea numai la faliment putem sa ajungem. Venezuela Europei.
  Rusineeeeeee.
  valll
  07.04.2019, 14:40
  E important si cum se numara voturile
  Ati vazut-o pe Grapini, cum numara ea voturile pentru procurorul sef european? Demonstra o dexteritate care se capata prin multa experienta in domeniu.
  In fiecare sectie de votare au fost mereu cel putin 1-2 iuti de mana, ca ea, daca nu toti erau intelesi...
  florescujohn
  07.04.2019, 01:18
  Fereasca Dumnezeu
  Rezultatele economice ale Romaniei sint ale unei tari care intra in recesiune.
  O recesiune mondiala duce Romania in super-recesiune adica faliment.
  Daca va uitati pe rezultatele economice ale Romaniei si Greciei, Grecia sta mai bine.
  Imprumuturile externe si lipsa investitiilor majore dau o aparenta de viata buna: nu muncesti dar salariul e dublu.
  Romani nu va suparati pe Johanis cind o sa muriti de foame.
  Ce ati votat asta ati cules.