Avem cea mai mare crestere economica din UE, dar banii ajung tot la cei mai bogati romani

Joi, 30 Martie 2017, ora 22:10
5382 citiri
Avem cea mai mare crestere economica din UE, dar banii ajung tot la cei mai bogati romani
Foto: Arhiva Ziare.com

Desi Romania a inregistrat o crestere economica anuala solida, in general peste cea din Bulgaria si de mai multe ori cea mai mare din UE, castigurile economice inregistrate nu au fost distribuite echitabil, ci au ajuns in mod disproportionat la cei mai bogati 1% dintre cetateni.

Este concluzia noului infografic lansat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania (FesRomania).

Infograficul se refera la veniturile materiale ale celor mai saraci 10% dintre cetatenii Romaniei, in comparatie cu alte state europene, dupa intrarea in Uniunea Europeana.

Potrivit unui comunicat al FesRomania, infograficul vine sa argumenteze ca evolutia celor mai saraci 10% dintre cetateni a fost diferita intre Romania si Bulgaria, desi cele doua state au avut un parcurs economic de convergenta economica similar.

"In anul 2007, media anuala a castigurilor materiale pentru cei mai saraci 10% dintre cetatenii celor doua tari era apropiata, respectiv 556 de euro pe an in Romania si 548 de euro pe an in Bulgaria.

Totusi, in 2015, sumele erau foarte diferite, cu media anuala a castigurilor materiale pentru cei mai saraci 10% dintre cetatenii Bulgariei la 1.339 de euro, pe cand aceeasi medie pentru Romania era de numai 714 euro pe an, adica 60 de euro/luna, de 10 ori mai putin decat media UE.

Astfel, in timp ce venitul celor mai saraci 10% dintre cetatenii bulgari a crescut cu 144%, veniturile celor mai saraci 10% dintre romani au crescut cu doar 28%. Media europeana a castigurilor celor mai saraci 10% dintre cetateni este de 8.025 de euro pe an", se spune in comunicat.

Infograficul arata si evolutiile intermediare ale veniturilor materiale pentru aceasta categorie de cetateni, iar acestea sugereaza ca diferenta dintre cele doua tari a survenit ca urmare a unei strategii diferite de adaptare la criza economica.

In timp ce recuperarea Bulgariei a avut in vedere si cresterea veniturilor celor mai saraci 10% dintre cetateni, acest curs de actiune nu a fost o prioritate si pentru Romania, conform sursei citate.

"Aceasta disproportie a veniturilor materiale pentru cei mai saraci 10% dintre cetatenii Romaniei si Bulgariei s-a pastrat si in ceea ce priveste raportul cu veniturile celor mai bogati 1% dintre cetatenii acestor state, luate ca procent din veniturile totale nationale.

Astfel, daca in anul 2007, cei mai saraci 10% dintre romani obtineau 1,9% din veniturile nationale, in timp ce primii 1% dintre romani obtineau 6% din veniturile nationale, raportul din Bulgaria era relativ similar, cu 1,8% pentru cei mai saraci 10% si 6,2% pentru cei mai bogati 1%.

Peste timp, Bulgaria a pastrat acest raport, iar in anul 2015 cei mai saraci 10% obtineau 2,2% din venitul national, in timp ce cei mai bogati 1% obtineau 6,4%. Spre deosebire, raportul dintre cei mai saraci 10% dintre romani si cei mai bogati 1% dintre romani s-a modificat semnificativ, ajungand la 1,5% din venitul national pentru cei mai saraci 10% dintre romani si 8,3% pentru cei mai bogati 1% dintre romani", se arata in document.

Similar, comparatia cu Uniunea Europeana arata ca, in Romania, cei mai saraci 10% dintre cetateni obtin de departe cel mai scazut procent din venitul national, cu 1,5%. Media UE-28 la acest indicator este de 2,8% din venitul national pentru cei mai saraci 10% din fiecare stat membru.

"Aceste cifre demonstreaza ca, in ciuda faptului ca Romania a inregistrat o crestere economica anuala solida, in general peste cea din Bulgaria si de mai multe ori cea mai ridicata crestere anuala din Uniunea Europeana, castigurile economice inregistrate de catre Romania nu au fost distribuite echitabil, ci au ajuns in mod disproportionat catre cei mai bogati 1% dintre romani", sunt concluziile infograficului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#raport bogati saraci Romania , #financiar