Aurul din Crimeea revine Ucrainei - a decis un tribunal din Amsterdam

Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 15:36
7220 citiri
Aurul din Crimeea revine Ucrainei - a decis un tribunal din Amsterdam
Foto: Allard Pierson Museum

Un tribunal din Amsterdam a decis ca piese stravechi valoroase, din aur, imprumutate unui muzeu din Olanda, sa se intoarca nu in Crimeea, de unde au plecat, ci in Ucraina, aceasta urmand sa decida cum le va administra.

Cand Rusia a anexat Crimeea, in 2014, colectia de obiecte din aur era la Amsterdam, expusa intr-un muzeu. Expozitia se numea "Crimea - Gold and secrets of the Black Sea" (Crimeea - Aur si secrete ale Marii Negre) si a durat din februarie pana in mai 2014.

Ulterior, patru muzee din Crimeea au cerut sa le fie inapoiate obiectele. A intervenit si Ucraina, care a sustinut ca e proprietarul de drept al obiectelor.

In final, decizia a fost luata de un tribunal din Amsterdam, care a hotarat ca aceasta comoara trebuie inapoiata statului suveran, arata BBC.

Cum Crimeea e anexata, tribunalul a hotarat ca Ucraina va trebui sa decida ce se va intampla mai departe cu colectia. Totusi, a cerut Guvernului de la Kiev sa plateasca muzeului olandez 110.000 de euro pentru ca a avut grija de obiecte in ultimii doi ani.

Obiectele din colectie dateaza din vremea in care vechii greci colonizau peninsula. Acestea provin de la patru muzee din Crimeea, dar si de la unul din Kiev.

In timp ce Ucraina jubileaza in urma deciziei, Rusia sustine ca hotararea e impotriva principiilor aflate in vigoare la nivel international si ca oamenii din Crimeea trebuie sa aiba acces la propria mostenire culturala.

Colectia nu va fi trimisa la Kiev imediat. Guvernul de la Moscova are trei luni la dispozitie pentru a face apel.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#aur Crimeea Ucraina, #aur Crimeea Rusia, #aur Crimeea muzeu Olanda , #bani aur
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Cautati bine printre piesele de aur. Poate gasiti cateva care ar
Poza Ciucurel
Ciucurel
rank 3