ASF retrage autorizatia Certasig si ii cere falimentul. Ce se intampla cu clientii

Joi, 20 Februarie 2020, ora 18:46
6097 citiri
ASF retrage autorizatia Certasig si ii cere falimentul. Ce se intampla cu clientii
Foto: Arhiva Facebook/ASF

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii Certasig - Societate de Asigurare si Reasigurare S.A., ca urmare a faptului ca aceasta nu si-a restabilit in termenul prevazut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital minim (MCR), a anuntat, joi, ASF.

Totodata, Consiliul ASF a constatat starea de insolventa a societatii Certasig - Societate de Asigurare si Reasigurare S.A. si a hotarat sa initieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului impotriva asiguratorului.

"Asiguratorul are obligatia de a notifica asiguratii atat cu privire la posibilitatea acestora de a denunta contractele de asigurare incheiate cu Certasig - Societate de Asigurare si Reasigurare S.A., cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare, achitate in cadrul contractelor, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei de valabilitate a contractelor. Contractele care nu sunt denuntate raman in vigoare pana la data expirarii", se precizeaza in comunicatul Autoritatii.

Potrivit sursei citate, orice persoana care invoca un drept de creanta impotriva asiguratorului, dupa producerea unor riscuri acoperite printr-o polita de asigurare valabila, intre data retragerii autorizatiei de functionare si cea a denuntarii contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de dauna la societatea de asigurare.

In termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii instantei de judecata privind deschiderea procedurii de faliment impotriva asiguratorului, Certasig - Societate de Asigurare si Reasigurare S.A. are obligatia predarii evidentelor complete ale dosarelor de dauna, ale evidentelor tehnico - operative si contabile aferente acestor dosare la Fondul de Garantare a Asiguratilor, in vederea publicarii listei potentialilor creditori de asigurari.

Conform legislatiei in vigoare, protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator revine Fondului de Garantare a Asiguratilor, in limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat.

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#ASF retrage autorizatie Certasig, #Certasig asigurator insolventa faliment , #asigurari