Analistii vad un curs euro/leu de peste 4.94, chiar daca economia isi va reveni

Marti, 23 Iunie 2020, ora 15:57
3237 citiri
Analistii vad un curs euro/leu de peste 4.94, chiar daca economia isi va reveni
Claudiu Cazacu, Sursa: XTB Romania

Pandemia a creat un mediu extrem de volatil si imprevizibil pe piata valutara pana la jumatatea anului 2020. Criza cauzata de coronavirus a avut un impact amplu si rapid asupra economiei globale, fortand mana autoritatilor sa intervina cu stimulente ample de natura monetara si fiscala. Volumele imense de masa monetara introduse in piata, de ordinul miilor de miliarde, au dus la evolutii greu de prognozat si la miscari care pareau sa ignore contextul de piata. Cu toate acestea, specialistii XTB Romania care au analizat in detaliu evolutia principalelor valute.

"Seria de indicatori PMI (realizati pe baza informatiilor oferite de managerii de achizitii) pentru sectorul serviciilor si industrie in zona Euro, in luna iunie, a oferit surprize foarte placute: revenirea accentuata a depasit estimarile cu 6.3 puncte la servicii si 2.5 puncte la industrie. Desi inca sub nivelurile inceputului de an, datele contureaza o continuare accentuata a revenirii in luna iunie. Pentru Euro, aflat intr-o perioada de fluctuatii in asteptarea unei noi miscari impulsive este o veste buna, care trebuie totusi privita intr-un tablou mai cuprinzator. Dolarul american, aflat in retragere fata de monedele majore incepand din a doua jumatate a lunii martie, poate inregistra episoade de crestere a interesului, in special in conditiile in care investitorii ar redeveni preocupati fie de riscul unui nou val al virusului, cu efecte serioase asupra economiei, fie de alegerile din SUA din aceasta toamna", explica Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.

Pentru moment, dincolo de oscilatii naturale, trendul descendent multianual al EUR/USD nu a fost intrerupt, indicand ca pietele nu s-au "hotarat" in privinta schimbarii sustinute de directie, de la slabire la intarire a Euro fata de dolar. In conditiile in care revenirea economiilor dezvoltate ar continua, iar derapaje de ordin geopolitic ar fi evitate, moneda unica europeana ar putea atrage atentia sporita a participantilor la piata in a doua jumatate a anului.

"In privinta Romaniei, tendintele macro globale pot avea efecte variate. Astfel, avem in vedere un scenariu de relativa stabilitate pe termen scurt a EURRON - o reusita a ultimelor luni, avand in vedere multiplele presiuni generate de situatia din planul sanatatii publice, in tara, dar si la nivel european - cu unele riscuri de depreciere a leului in trimestrele urmatoare. Fata de evaluarile anterioare, tendinta de redeschidere a economiilor importante din Europa si planul de finantare cu imprumuturi, dar mai ales fonduri nerambursabile induc o perspectiva usor mai optimista. Pe termen scurt pana la mediu, totusi, pana la eliberarea si utilizarea efectiva a fondurilor, dezechilibrul comercial si o valoare mai redusa a transferurilor din partea celor care lucreaza peste granite ar putea duce cursul peste 4.94, in imediata vecinatate a pragului simbolic. In raport cu dolarul american, in ipoteza unei intariri a Euro in raport cu dolarul american, si avand in vedere scenariul discutat pentru EURRON, este posibila o usoara intarire in a doua jumatate a anului, in special incepand din toamna, cu toate ca merita precizat faptul ca nivelul de incertitudine este unul foarte ridicat", adauga Claudiu Cazacu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#recuperare economica, #analiza XTB Romania, #curs leu euro , #economii