Analisti financiari: Euro va depasi 5 lei in 12 luni

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 25 Mai 2021, ora 10:10
2561 citiri
Analisti financiari: Euro va depasi 5 lei in 12 luni
Foto: Pixabay.com

Moneda europeana se va aprecia in relatie cu leul, ajungand in mai putin de 12 luni pana la 5.0062 lei/euro, in timp ce rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni, mai 2022/mai 2021, a inregistrat o valoare medie de 3,53%, potrivit analistii CFA Romania.

"Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a inregistrat o valoare medie de 3,53%. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0062 lei pentru un euro", spun analistii financiari.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut comparativ cu luna anterioara la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,3 puncte). Ambele componente ale indicatorului au inregistrat cresteri substantiale.

"Atat indicatorul de incredere, cat si cele doua componente ale sale au atins, pentru a doua luna consecutiv, valorile maxime post-criza Covid-19, ceea ce indica incredere in revenirea economiei in acest an. In contextul revenirii ratei inflatiei, sondajul prin intermediul evolutiei anticipate a ROBOR 3M releva si posibilitatea majorarii cu 25 bps a ratei de dobanda de politica monetara in urmatoarele 12 luni", declara Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Cea mai mare parte a respondentilor (peste 77%) anticipeaza ca impactul economic al coronavirusului se va resimti inclusiv in anul 2022, iar cea mai mare pondere (42%) chiar pana in trimestrul IV al anului 2022.

In ceea ce priveste deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021, valoarea medie a anticipatiilor este 7%, iar cu privire la evolutia in termeni reali a PIB in anul 2021 valoarea medie a anticipatiilor este +5,1%.

Datoria publica va ajunge, ca procent din PIB, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%, iar orizontul de aderare a Romaniei la zona euro este 2030.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#curs valutar romania, #euro leu, #rata de schimb valutar , #stiri financiare