Ai vrea comisioanele afisate pe ecranul bancomatelor? - nemultumirea bancilor

Miercuri, 27 August 2014, ora 11:58
2922 citiri
Ai vrea comisioanele afisate pe ecranul bancomatelor? - nemultumirea bancilor

Comisioanele percepute pentru toate operatiunile pe care le fac clientii bancilor la ATM-uri ar putea fi afisate pe bancomate, daca va intra in vigoare un ordin propus de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Totusi, institutiile financiare sunt nemultumite de perioada scurta alocata dezbaterii publice.

"Ordinul reglementeaza obligatiile prestatorilor de servicii, care efectueaza operatiuni de plata prin intermediul cardurilor de debit si a cardurilor de credit la terminalele ATM, de a informa consumatorii asupra tuturor comisioanelor, taxelor si oricaror altor tipuri de costuri pe care trebuie sa le suporte consumatorul in legatura cu contractul de prestari servicii.

Astfel, pe ecranul video al monitoarelor specifice terminalelor ATM, vor fi inscrise, in ordinea operatiunilor efectuate de catre consumator, toate informatiile legate de costurile tranzactiei (in suma exacta), dandu-i acestuia posibilitatea de a renunta asupra efectuarii acesteia sau a oricaror operatiuni ce presupun eliberare de numerar, transfer din cont, plata facturi, sau oricare alte servicii solicitate in mod expres de catre consumator si efectuate prin intermediul ATM", informeaza site-ul ANPC.

Ordinul reglementeaza si situatiile de blocare/retinere a cardului de debit/credit la terminalul ATM propriu.

Astfel, prestatorii vor avea obligatia de a informa consumatorii, prin semnal video de avertizare pe ecranul terminalului, cu privire la urmatoarele:

a) termenul maxim in care consumatorul poate reintra in posesia cardului blocat/retinut;

b) indicarea numarului de telefon la care consumatorul trebuie sa apeleze in cazul in care cardul a fost blocat/retinut, precum si intervalul orar in care consumatorul poate contacta prestatorul de servicii de plata.

Ce comisioane percep bancile la retragerile de la bancomat?

Perioada prea scurta pentru consultari?

Ordinul este in dezbatere public, iar perioada de consultare/transmitere notificari este de 01.09 - 11.09.2014.

Insa aceasta perioada este contestata de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, informeaza Mediafax.

"Orice masura menita a satisface acest obiectiv, inclusiv aceasta initiativa recenta a ANPC, va fi sprijinita de catre CPBR cu conditia ca asemenea masuri sa fie implementate in mod constructiv si sa nu produca distorsiuni in piata.

Astfel, in ceea ce priveste proiectul de Ordin al ANPC, CPBR considera ca ar fi trebuit initiat un proces consultativ mai amplu, care sa cuprinda si reprezentanti ai comunitatii bancare inca dinaintea publicarii proiectului, pentru a putea discuta diferitele aspecte de ordin tehnic si operational ce tin de asemenea initiativa si a evita astfel posibile reveniri asupra formei initiale", se arata intr-o pozitie transmisa de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#comisioane carduri bancomate, #comisioane afisare bancomate, #comisioane card bancomat , #card